Velkommen til Tyrkiet

Sejlerferie i Tyrkiet åbner op for spændende oplevelser. Tyrkiet udgør en geografisk og kulturel bro mellem Europa og Asien. Her hvor østen møder vesten, overaskes man virkeligt over den lokale befolknings venlighed og hjertelige velkomst. Uanset hvor du sejler i Tyrkiet, finder du altid spændende steder at udforske.

Tyrkiets kyster er ofte dækkede af tykke skove – og majestætiske bjerge rejser sig stejlt mod himlen. Øer, bugter og lange halvøer skaber et unikt og uberørt (området besøges endnu ikke af de horder af turister man støder på andre steder i Middelhavet) sejladsområde – hvilket gør Tyrkiet til et meget specielt sejladsområde. Den tyrkiske kyst er ideel til sejlads, og den strækker sig fra Callipolis halvøen i nord ned til Antalya. Den bjergrige kyst er dybt indskåret med et stort antal bugter, halvøer og fjorde - og er faktisk 1.000 sømil lang. Tyrkiet byder desuden på rig mulighed for flotillesejlads.

Tiltrækningskraften ligger i skønheden, afsondretheden, strandene, de stille byer og de mange imponerende middelalderlige ruiner. Små intime restauranter findes ved mange ankerpladser, og her kan man nyde en kold drink og et lækkert måltid lokal mad. Den lune og gæstfrie befolkning er med til at gøre lystbådssejlads i Tyrkiet til en meget charmerende oplevelse.

Sejladssæsonen starter i midten af april og slutter i midten af november.

Fethiye, Göcek og Orhaniye

Fethiye, Göcek og Orhaniye

Tyrkiet kan beskrives som en stor halvø – med Sortehavet mod nord, det Ægæiske Hav mod vest og Middelhavet mod syd. Tyrkiet er uløseligt forbundet med havet og landets sejladshistorie løber over tusinder af år. Den tidligste kultur i nutidens Tyrkiet begyndte så langt tilbage som 6000 B.C. I dag er kysterne i dette område nogle af de mindst overfyldte i Middelhavet – men samtidig nogle af de smukkeste. En sejlerferie lader dig besøge afsondrede vige langs Hisarönü-Golfen, mellem Bozburun og Datca-halvøerne og inkluderer muligheden for en afstikker til Grækenlands Dodekanesiske Øer i den østlige udkant af det Ægæiske Hav. En sejlerferie ved Marmaris, Göcek og Fethiye er en perfekt mulighed for at sejle i et uberørt og beskyttet farvand, omgivet af smukke uspolerede omgivelser, der ser ud som de gjorde for tusindvis af år siden. Nærmeste lufthavn hedder Dalaman og vi kan tilbyde udsejling fra Göcek, Marmaris og Fethiye. Sejladsmuligheder Sejlads ved Marmaris, Göcek og Orhaniye er en tur gennem paradis. Passagerne mellem ankerpladserne er korte og giver masser af tid til at nyde alle fornøjelserne ved sejlads, samt tage udflugter til land og udforske og måske prøve den lokale mad – eller bare sidde med en kold drink og nyde fantastiske Tyrkiet i aftensolens stråler. Sejladssæsonen går fra midten af April til midten af November. Blide og varme vinde fra vest er sjældent stærkere end 15 knob, hvilket gør området ualmindeligt familievenligt for par med yngre børn og skippere med uerfarne besætninger. Gennem juli og august kan sommer-melteminen blæse stærkt på åbent vand, men den dør generelt ud om natten. Tidevandsforskellen er bare en til to fod – og derfor er tidevandsstrømme ikke en bekymring. Normaltemperaturen i sejladssæsonen varierer mellem 23 °C to 26 °C. En sejlerferie ved Marmaris, Göcek og Orhaniye passer til sejlere med basale færdigheder i kystnavigation. Højdepunkter Nem sejlads Den pulserende by Göcek Snorkling ved Karacaoren Reef Syvmilsstranden Patara Beach Ankerpladser omringet af klart blåt vand og betagende bjerge Utallige historiske og arkæologiske steder
Læs mere

Sunsail 47 Premier - 4 cab - Sunsail

Sunsail 47 Premier - 4 cab - Sunsail

Læs mere

Sunsail 44i Premier - 4 cab - Sunsail

Sunsail 44i Premier - 4 cab - Sunsail

Læs mere

Sunsail 41 Premier - 3 cab - Sunsail

Sunsail 41 Premier - 3 cab - Sunsail

Læs mere

Sejlads i Tyrkiet – Praktiske Tips

Marinaer

Der er enkelte nye flotte marinaer med alle moderne faciliteter langs kysten. Havnepenge varierer og er af samme niveau, som herhjemme.

Transitlog

Der udstedes lokalt en såkaldt “Transitlog” = sejltilladelse på basis af de crewlister og papirer, vi allerede forlods har tilsendt basen. Lokalt betales ca. € 110 for denne tilladelse pr. båd. Vort personale på basen klarer alt det papirmæssige, transitlogs, transfer etc.

Tilladelser

Ved alle ændringer i besætning og specielt skipper undervejs, skal dette påføres bådens “Transitlog”. Sejlads mellem de tyrkiske kyster og de græske øer er kun muligt efter nærmere aftale med basepersonalet. Vort råd: “Lad være” - der går megen tid med “papirnusseri” - specielt hos de græske havnemyndigheder - og helt billigt er det heller ikke.

Ankring

Man finder let de dejligste ankerpladser i de mange bugter, og mange steder har en tyrkisk familie etableret et lille spisested. For de arkæologisk interesserede er der mange ruiner, mosaikker, gravkamre, teatre og templer m.v. fra en svunden tid at gå på opdagelse i på de små øer og langs kysten.

Affald

Der er opstillet rigeligt med affaldsbeholdere ved kajen i alle havne. I Tyrkiet er man meget opmærksomme omkring forurening af havne og kysterne, og der kan idømmes store bøder ved ubetænksomhed.

Toiletforhold

På alle marinaer er der pæne bad / toiletfaciliteter. Det er ikke altid, der er toiletsæder. Af hensyn til kloaksystemerne bruger man at lægge toiletpapir i en spand ved siden af toilettet - ikke i toilettet.

Holding-tank

Husk kun at tømme holdingtanken på havet. I Tyrkiet er man meget beviste om havmiljø, og myndighederne er meget strikse med forurening.

Proviantering

Det vil være en god idé at være på forkant med proviant til et par dage ude på øerne. Mange steder holdes der middagslukket i butikkerne.

Valuta

Nye tyrkiske Lire. Tjek dagskurs. Euro, pund og dollars og også DKK.  Bankautomater findes på næsten hvert gadehjørne.

Vejr og vind

Vejrudsigt med vejrkort fås på alle marinakontorer. Vinden kommer typisk fra NV-V og følger kysten rundt, 6-12 m/s. Sejl aldrig ind/ud af en tyrkisk bugt for spiler. I bugterne er der ofte kraftige faldvinde fra bjergene, og det er normalt med vindspring på 180 grader.

Oftest er det vindstille om morgenen. Derfor kan det være en god idé at starte tidligt. Ved frokosttid tiltager vinden, for så igen at aftage til aften. Ved ankring under høje bjerge kan der forekomme kraftige faldvinde - også om natten.

Ferietips:

Skikke

Tyrkerne er muslimer. Lokale kvinder tildækker hals og skuldre. Bare ben er ikke velset ved moskéen (gælder for både mænd og kvinder). Normerne er dog mere afslappede på turiststederne. Mænd bør prøve en tur hos barberen på markedspladsen eller i basaren. Det kan være ganske morsomt at overvære, og inkluderer en massage.

Restaurant

Der står ofte tjenere, der forsøger at trække gæsterne ind til køkkenet eller disken, hvor man kan se deres produkter, og i starten synes det irriterende for os danskere. Men det er faktisk en udmærket skik at se maden an, før man beslutter sig - og et nej accepteres.

På de mere ydmyge LOKANTA’er, hvor lokalbefolkningen selv holder til, spiser man fremragende og billigt - også ude på landet. Maden, specielt de dejligste gryderetter, vælges ud fra et kik i gryderne eller på disken. Kommer I sejlende ud i mindre bugter er der måske en skrøbelig bro, hvor en tyrkisk familie gerne laver mad til båden og dens besætning. Spørg hvad de kan tilbyde, og lav en aftale om en pris først og et tidspunkt for spisningen, som de tilbereder kun for jer. Vi har fået de dejligste gryderetter tilberedt i jordovn og om morgenen friskbagt brød.

Dolmus/taxa

Dolmus-minibusser kører i fast rute mellem centrum af byerne og til hotelområderne eller langs kystpromenaden. Typisk koster det kun et ganske lille beløb - uanset afstand. Man stiller sig op langs vejen, eller evt. ved en holdeplads, og dolmus’en kører så, når der er behov for det, og fyldes op undervejs på ruten. Meget hyggeligt og tyrkisk.

Taxi kører til fastmeterpris med tillægstakst om aftenen. Husk at få taxameteret slået til, eller at aftale en fast pris på forhånd!

Basaren, markedspladsen og supermarkedet

Madvarer er generelt efter faste priser. Alt andet og specielt tæpper kan der handles om, og der skal drikkes meget myntete, citronte eller kaffe, før den for begge parter “rigtige” pris aftales.

Vi har prisgaranti og vi sidder klar til at hjælpe på tlf. (+45) 39 16 33 44

Vælg din destination nedenfor