Velkommen til Montenegro
Montenegro er rig på sandstrande, eventyr og fantastisk seafood. Kotor-regionen – en del af UNESCO’s verdensarv – oser af historisk storhed og travle gader. Det er ikke svært at forstå, hvorfor Montenegro er en tiltagende populær destination for sejlerferie; 250 solskinsdage om året, et spektakulært undervandsdyreliv, smukke øer, optimale vilkår for vandsport og ikke mindre end fem nationalparker. Montenegro har det hele!
72 km smukke sandstrande ligger foran næsen på dig når du ankommer til vores nye destination i Montenegro. Her finder du mere end 290 km kystlinje, og byen Herceg Novi byder dig velkommen med sine smukke småstensstrande og det klareste vand i Adriaterhavet! Montenegros natur og dyreliv er rigt, varieret og trives i bedste velgående. Det rene vand lægger op til en snorkletur – så dyk ned og udforsk det spektakulære undervandsliv.
Hvis du nogensinde trættes af de billedskønne strande (… som om!), bør du unde dig selv en tur forbi én af Montenegros fem nationalparker. Høje klipper, grotter og et bakket terræn er en del af landskabet i Lovcen National Park - en afsides perle, der blot venter på at blive udforsket af glade vandrere og eventyrere.
Riverrafting på Tara-floden er en kæmpe attraktion i området. Herfra får du det bedste udsyn til den store og UNESCO-beskyttede Tara-kløft. Flodkløften er den længste i Montenegro og den dybeste af sin slags i Europa. Rammerne i Montenegro er perfekte, hvad enten du er til hurtige eventyr på Tara-floden eller drømmer om en dejlig svømmetur på en af de mange, lækre strande.
Vild med seafood? – så er du kommet til det rette sted. Seafood udgør en essentiel del af den montenegrinske madkultur, og det omkringliggende hav bugner med fantastiske og velsmagende fiskearter. I Montenegro finder du masser af gode seafood-restauranter, som serverer fisk så frisk som en fisk kan blive. Mange restauranter tilbyder muligheden for at udpege netop den fisk, som du gerne vil have tilberedt.
I Montenegro serveres seafood ofte med en flaske af den lokale vin. Vi anbefaler dig at prøve den sorte risotto, som er farvet med blækspruttens blæk. Sort risotto er en interessant og lækker variant af Middelhavsklassikeren. Retten ser måske lidt farlig ud med sin sorte farve, men er i virkeligheden en fantastisk smagfuld, traditionel montenegrinsk ret.
Montenegros traditionelle madretter er fyldige og gerne baseret på ost, boghvede, kartofler og en slags kød (lam, kalvekød eller røget skinke). Maden er ofte energiholdig, og lokalbefolkningen elsker at give deres kød en tur på grillen. Prøv den lokale cevapi (kebab) – et populært valg blandt den yngre befolkning, og ganske enkelt et lækkert måltid, som ikke må undervurderes!
Gå ikke glip af en smagsprøve på de lokalt producerede fødevarer. Mange små, familieejede lokalproducenter af ost, olivenolie, grøntsager m.m. sælger deres varer på de lokale madmarkeder. Montenegro har endda dedikeret en hel festival til ære for landets lokalproducenter, navnlig Festival of Wine and Bleak. Bleak er den engelske betegnelse for løje-fisken, en lokal ferskvandsfisk.
Montenegro emmer af historie; tag en tur ned ad de brostensbelagte gader i middelalderbyerne, eller besøg det gamle kloster i Ostrog, som er et populært mål for pilgrimme af adskillige trosretninger. Ved roden af Lovcen-bjerget ligger den historiske by Cetinje. Cetinje er de jure Montenegros hovedstad, og har status af at være den gamle, kongelige hovedstad i landet. Til trods for store ødelæggelser forårsaget af tyrkerne gennem flere århundreders kampe står byen stadig, og har bygninger dateret helt tilbage til det 18. og 19. århundrede.