Flodbådsferie i Irland

Søg efter din båd

 

Udforsk Irlands smukke Shannon-flod

I Irland kan du sejle på den smukke flod Shannon, der byder på et væld af spændende aktiviteter og steder at udforske.

En bådferie på Shannon-Ernes floder og kanaler vil være feriesejlads gennem Irlands evigt grønne vidder og dramatiske landskaber. Så langt øjet rækker ses konturen af fjerne bjerge, romantiske dale og keltiske middelalderborge, der knejser langs søbredden. Og så er området et paradis for lystfiskere, idet her findes både ørred, laks, aborre og brasen.

Henrivende små landsbyer såsom Carrick, Leitrim og Killaloe med lune pubs og huse malet i stærke kulører, vidner om de livsglade irere. Det gamle irske ordsprog "En fremmed er en ven, du endnu ikke har mødt" vil du snart sande stadig gør sig gældende i den irske mentalitet, når båden lægger til i en lille hyggelig havn undervejs.

Myter, legender og irsk historie spænder over årtusinder, og der er gode muligheder for at møde historien på for eksempel Portumna Castle.

Trænger du til en pause fra alle indtrykkene, er det altid muligt at nyde en fløjlssort Stout eller en original Irish Whisky på en af de utallige pubs på din vej. Her er du garanteret aftenstunder fulde af stemning ved mødet med de altid varme og imødekommende irere, deres (røver)historier og folkemusik.

Sidst, men bestemt ikke mindst, har få lande så mange og så utroligt smukt beliggende golfbaner af international standard, som du finder dem i Irland. Mange af dem ligger tæt på vandvejene, så hvorfor ikke kombinere din bådferie med et par formiddage på golfbanen?

 

Shannon

Et land med myter og hemmeligheder, det klareste vand og dramatiske scenerier - Irland har alle ingredienserne til den perfekte bådferie. De smukke floder Shannon og Erne og de omkringliggende søer udgør et af Europas mest populære feriemål inden for bådferie.

Højdepunktene for bådferie i Shannon-Erne: 

  • Ruinerne af Clonmacnoise
  • Portumna Castle
  • Golf
  • Keramik ved Belleek
  • Ridning i Banagher
  • ”The Dock” center for kunst i Carrick
  • Mountshannon – den hellige ø
  • Fiskeri
  • Cykeltur på Kingfisher Trail
  • Swan Island Open Farm i Ballinamore

Om bådferie i Irland - Praktiske tips

Den irske kyst rejser sig stejlt fra havet og terrænet falder længere inde i lande og danner en slags fad, hvor vandet samler sig. 1/5 del af vanden ledes ned i Shanon-floden – Irlands største flod 360 km lang. Niveauforskellen på den sejlbare del af floden er kun 9 meter, og det betyder at vandet kun bevæger sig langsomt. Et kort over Shanon-floden vil også vise et stort antal søer i Shanon-systemet – et stort plus for sejladsen og bådferie. Det er et meget smukt område og går sammen med 2 kanalsystemer mellem Shannon og Erne. Kanalen er 63 km og løber fra Leitrim Village til Upper Lough.  Der er 18 sluser og her er meget fredeligt.

En kort historisk orientering

Shannon-Erne kanalen er interessant – både den gamle og den nye. Så tidligt som i 1838 var der planer om at lave en rute for at forbinde Shannon og Erne floderne, og kanalen følger de linjer, som blev udtænkt dengang. Kanalprojektet fik en lidt dårlig start, men systemet blev åbnet i 1860, men jernbanerne slog det ihjel med det samme. I 9 år var der kun 8 både, som benyttede systemet og kanalen blev lukket. I 1991 begyndte et arbejde for at man kunne genåbne kanalen for lystbåd sejlads og 3 år efter blev systemet genåbnet.

Gode råd til sejladsen

Det er nemt at sejle på Shannon-Erne og let for nybegyndere. Dog skal man være opmærksom ved sejladsen i blæsevejr over åbent vand. Man skal ved ankomsten til basen se en video før man sejler ud. Der kræves fisketegn for alle områder undtagen Carrick. Fisketegnet koster omkring 7 € for 1 uge.

Restriktioner for sejladsen

Vær opmærksom på at nogle af bådene (både fra 4 m i bredden) ikke kan være i de smalle sluser på Lough Allan Canal (mellem Carrick og Drumshanbo), (bl.a. Magnifique og Shannon Star),  men i resten at området er der ingen begrænsninger.
Sejlads på søerne kan begrænses i hårdt vejr (stor vindstyrke). Børn under 17 år skal bære redningsvest. På søerne skal man sejle midt i sejlrenden ellers risikerer man at gå på grund. Det kan blive dyrt at skulle have assistance og blive trukket fri efter en grundstødning og disse udgifter dækkes hverken af forsikringen eller af risikoforsikringen og skal betales af dig som lejer, hvis det sker.

Sluser

Man skal have ”smartcards” for at komme gennem de 16 sluser på Shannon-Erne systemet. Man kan købe dem på baserne for ca. 13,- €. Man skal også betale for at sejle gennem sluserne og broerne. Det er obligatorisk at bære redningsvest i sluserne. Sluserne er åbne i dagtimerne – men lukket på nogle offentlige helligdage. Sluserne (6 stk.) på Shannon er betjent af en slusevagt. Der betales et gebyr pr. gang for hjælpen. Det samme gælder svingbroen ved Portumna. Husk at tjekke åbningstiderne! Sluserne på Shannon-Erne strækningen er elektriske, og det købte ”smartcard” bruges til at aktiverer sluserne. Klippekortet bruges også som betaling for bad og toilettanktømning.
Kortene over sejlområdet er tydeligt mærket med lavvandede områder (dette er skraveret med tern på kortet) og farvandsafmærkninger med bøjer til markering af anbefalede sejlruter eller symboler for sten og klipper, som man skal tage sig i agt for. Skulle der alligevel ske en grundstødning, bedes basen venligst kontaktet på servicetelefonen. Der vil blive opkrævet et gebyr - for kontrol af bådens stand og sikkerhed.

Tillægning

Der er masser at tillægningsmuligheder i Shannon-Erne området. Overnatning i de offentlige havne er gratis, men det koster et beløb at overnatte i de private marinaer. Det er ikke tilladt at ligge for anker on nattet på søerne. 

Transfer Service

Vi arrangerer gerne taxatransfer mellem baserne og lufthavnen eller togstation. Vi kan på grund af basernes erfaring normalt få en bedre pris end den individuelle rejsende. Sejler du one way kan der også arrangeres transfer fra slutbase til startbase.

Golf

Irland er det perfekte sted for at kombinere en bådferie med golf. Vælg mellem 6 baner i verdensklasse, mens du nyder din bådferie. Tee off på 18-hullersbanen ved Slieve Russel Hotel i Ballyconnell og slap derefter med en ”pint” ved hul 19!

Naturelskere

Markerne, moserne og øerne i Shannon-Erne-systemet udstråler sindsro, mens du betragter ænderne, gæs, terner, blishøns og den toppede lappedykker. Vandrestier slynger sig gennem landskabet og invitere til at ture. Bullock Island i nærheden af Shannon Harbour til fuglekikkeri.

Familier og børn

Det familievenlige Shannon-Erne-område praler af pitch-and-put golf i Lanesborouogh. Børnene vil også elske Lough Key skoven og Active Park i Carrick-on-Shannon og dyrene i Swan Islands åbne gård i Ballinamore. Glem ikke at det er altid sjovt for børn af fiske eller sejle i kajak.

Fiskekort

Er obligatorisk - og kan købes på baserne eller på turistkontoret. Eget fiskeudstyr kan medbringes (ingen udlejning fra basen).

Toilet

Flodvand bruges til pumpetoilettet. Systemet og miljøet er følsomt, og det anbefales at have en plasticpose til papir og andet affald stående ved toilettet, så man undgår tilstopning. Kaldes basen ud til et tilstoppet toilet, opkræves et gebyr herfor. Alle både har toiletopsamlingstanke, der tømmes ved specielle “pump-out-stations” på land. Disse er markeret på kortet.

Pubs/Restauranter

Normalt åbne 10.30 - 23.30. Søndage 12.30 - 14.00 og 16.00 - 23.00
Fredag og lørdag bør der oftest bestilles bord forud. At gå på pub er en traditionel og elsket livsstil i Irland - og generelt er pubberne både hyggelige og smækfyldt med atmosfære. Betjeningen er venlig og stemningen god.

Kør-selv

Venstrekørsel i Irland. Der er få motorveje, så beregn god tid.

Vi har prisgaranti, og er medlem af rejsegarantifonden - vi sidder klar til at hjælpe på tlf. 3916 3344