Chablis Vine - en udsøgt fornøjelse på kanalferie i Frankrig

Domaine  Laroche – giver dig mulighed for at opleve en af de smukkeste historiske steder i Chablis. Dette gamle kloster fra det 9. årh. var hjemsted for munkene fra Saint Martin-ordene fra Tours. De mest værdifulde Chablis-vine er fremstillet i klosterets kældre og en unik vinpresse i eg står midt i en bygning lige i nærheden. Et besøg her omfatter prøvesmagning af Laroche´s bedste cru´er. Gebyret for besøg og smagning af 3 vine er 10,- € (2013-pris). Daglige rundvisninger for enkeltpersoner begynder kl. 14.00 foran butikken ved 10 rue Auxerroise.

Chablisienne: i dette kooperativs kældre i Chablis kan man smage og købe vine. Åbnet hver dag 09.00 – 12.00 og 14.00 – 18.00. 8, Boulevard Pasteur, 89800 Chablis. caveau@chablisienne.fr. Tel .: 00 33 (0) 386 42 89 98

Siden 1923 er der i Chablis været en omhyggelig pleje af vinmarkerne og samarbejde hos vinavlerne under parolen ”La Chablisienne” og vinene har udviklet sig i løbet at årene. Disse vine kommer fra en mosaik af ”mikroklima´er” og vinmarker og giver en palet af vine med mineralsk præg.

Chablis, beliggende halvejs mellem Paris og Beaune danner den ægte port til Bourgognes skatkammer af vine. Vinmarkerne ligger på begge sider af floden Serein og dækker mere end 6.800 ha i 20 byer. Af de 4.700 ha som dyrkes repræsentere « La Chablisienne » alene næsten 25 % og der produceres alle Chablis-appellationerne.

Den samlede produktion når 250.000 hektoliter / år. Chablis - området er derfor den største producent af hvidvine i Bourgogne. Vinene fremstilles fra en enkel druesort, Chardonnay, som i jorden omkring Chablis finder en grobund for dens enestående finesse.

I organisationen er gruppen af vinbønder på ca. 300, som producerer de store Chablis-vine. Disse vine afspejler den yderste omhu, som vinbønder lægger i dyrkningen af deres vinmarker og den hengivelse, som de udviser for at udvikle vinenes hjerte og sjæl. Det er den enestående harmoni mellem vinbønderne, de tekniske rådgivere og ønologerne, som udvikler dette eftertragtede produkt.

Årsagen til at vine fra Chablis er så kendte kan tilskrives den unikke druesort Chardonnay

Det er her i Bourgogne, som er druens oprindelsesland, at druens karalter udvikledes til at blive et synonymi århundreder for dens store pragt. På skråningerne i Serein-dalen har Chardonnay-druen i løbet af generationer fundet den ideelle form. Det er et perfekt match, som stammer stort set fra de cisterciensermunke fra Citeaux, som grundlagde Pontigny klosteret i det 12. årh. og som fortsat ligger til grund for den sammenslutning af  Chardonnay med marker i Chablis. Det arbejde disse munke har udført er afgørende for en forståelse af nutidens vine. Den lange proces, år efter år, at identificere de bedste ”terroirs”, udvælge de bedste planter til at sætte til side for formering, perfektionere vinificationen, eksperimentere med vinfremstillingsmetoder vintage efter vintage – er således et uvurderlig bidrag til den vinkultur der findes i dag i Bourgogne. Det samme fremsyn og engagement lever videre i dag i ”La Chablisienne”.

De ”terroirs”, som producere vinene fra ”La Chablisienne” repræsentere hele Chablis´s appellation-område

Jorden, der hovedsagelig er dannet I Kimmeridgia-tiden, består skiftevis af mergel og Marly kalksten med tilsætning af bittesmå østers. De giver vinene fra ”La Chablisienne” den enestående personlighed og en snert af mineralsk kant. Hvert ”terroir” er klart identificeret og afgrænset og producerer vine med forskellige karaktere og potentiale for aldring. ”Petit Chablis” er perfekt og drikkeklar fra 1 – 3 år, mens ”Chablis” kræver fra 2 – 5 år afhængig af den særlige vin. ”Chablis Premiere Crus” og ”Chablis Grand Crus”, ægte vine til aldring, skal lagres 5 – 10 år. Den afgørende betydning for en vinmarks udtryk for vinens karakter er dens eksponering af solen – de fleste af vinmarkerne som tilhører ”La Chablisienne” ligger vendt sydøstlig, sydlig eller sydvestlig.

Petit Chablis

“Petir Chablis” appellationen danner basen for Chablis appellation-hierarkiet. Beliggende på plateauer af ler og kalkstensjord, som stammer fra geologisk tid, udgør Petit Chablis en vifte af vine, hvis udtryk spænder fra det friske og livlige med frugtagtig aroma, som bedst nydes unge til tørre mineralske vine forstærket af 2 – 3 års længere lagring. Uanset deres profil giver ”Petit Chablis” vinkenderen nøglen til verdenen af Chablis-vine og som baner vejen til skatkammeret af ”Grands”.

Chablis

“Chablis” appellationen er den mest omfattende af hele Chablis-området. Dyrkningen i den berømte Kimmeridgia-jord på skråningerne langs begge sider af floden Serein giver ”Chablis” vinmarkerne vine, som er de ubestridelige repræsentanter for den ægte Chablis stil. Territoriet her giver vinene en friskhed, en mineralsk kant og finesse og kompleksitet. Afhængig af vinfremstillingen kan vinen drikkes ung, 1 – 3 år gamle, da vinen har en forfriskende kvalitet; eller mellem 2 og 8 år gammel for vine, som kommer fra gamle vinstokke, hvor de vil have et meget mere komplekst og med et mineralsk touch og rigdom i aromaerne.

The Premier Crus

Et møde med 13 forskellige “terroirs” af ”Chablis Premier Crus”, beliggende også på begge bredder af floden Serein giver en forståelse for de store Kimmeridgia-terrois i Chablis. Vinmarkerne i ”Premier Crus” trives flot på sydøst og syd-vestvendte skråninger, hvilket giver hver plante sin egen unikke personlighed. Dog er nogle Premier Crus-vine som Montée de Tonnerre eller Côte de Léchet fine og mineralske mens andre som f.eks.  Beauroy er blødere og mere frugtagtig eller blomsteragtig og fyldig som Fourchaume. ”Chablis Premiere Crus” når deres fulde højde med 6 til 8 års lagring.

The Grands Crus

Kendt over hele verden er “Chablils Grand Crus” af vinelskere som ”kongen af appellationer”. Vinen kommer udelukkende fra den højre bred af Serein ved selve byen Chablis og vinmarkerne udgør et areal på samlet 100 ha hvoraf de fleste ligger mod sydvest. ”Chablis Grand Crus” er velformede og komplette vine med en bekræftet karakter som forbedres med tiden. Før vinen åbner sig skal den lagres 5 – 8 år og den holder sig bemærkelsesværdigt godt. ”La Chablisienne” høster og vinificerer 6 af de 7 Grand Crus, som hver har sin egen forskellig personlighed: Bougros: livlig og minerask;  Les Preuses: race og længde;  Vaudésir: friskhed og storhed;  Les Clos:  tør og mineralsk;  Blanchot: smidig og aromatisk;  Grenouilles: elegant og frugtagtig. 

Château Grenouilles, en unik vin med historie

Chateau Grenouilles – slottet er en hel unik ejendom i Chablis. Beliggende i hjertet af Grand Crus-vinmarkerne ved foden af Grenouilles-bjergskråningen danner dets 7,2 ha store areal som ligger mod sydvest mod landsbyen Grenouilles og producere den sjældneste at Chablis Grand Crus-vinene ”Les Grenouilles”. Slottets vinmarker har nogle af de udvalgte og fineste ældste vinplanter og vinen forener en fin ”næse” med stor aromatisk renhed i munden – en harmoni af styrke og finesse og en meget lang eftersmag. Velsignet med et enormt potentiale for at holde er den erklæring om hvad en stor Chablis vin fra disse arealer kan. Slottets anden vin, “Le Fief de Grenouilles”, illustrere til perfektion stilen i Grenouilles  ”terroir”. Høsten fra disse vinstokke mere end 35 år gamle giver en vin, som er et perfekt udtryk for generøsitet, harmoni mellem struktur og elegance og mineralitet.