På floder er afstande markeret med PK (point kilometre - se kanalkortbogen). Der er 1 km mellem hvert PK. På kanaler er afstande markeret langs kanalen i antal meter mellem to punkter (f.eks. 3.300 = 3 km og 300 m).
Der findes 3 forskellige typer sluser i Frankrig.
Ubemandede manuelle sluser: I skal selv betjene sluserne ved håndkraft.
Ubemandede elektroniske sluser: Sluselågerne aktiveres fra båden med en fjernbetjening eller ved at dreje på et tov, som hænger i en wire hen over kanalen. Nogle steder skal I ind til en kontrolpult på bredden.
Sluser betjent af en slusemester: Sluseafgifter er inkluderet i lejeprisen. Hvis du vil give en ekstra anerkendelse, kan du give lidt drikkepenge eller købe lidt af slusemesteren hjemmedyrkede varer. Det er slusemesterens ansvar at betjene sluserne, men IKKE at assistere jer med hverken båd eller tovværk.
Sluserne har normalt middagslukket mellem 12.00-13.00. Sluserne kan også være lukket på faste helligdage som påskesøndag, pinsesøndag, 1. maj og den franske nationaldag 14. juli.
På flodkortet optræder de såkaldte “barages“ fransk for opdæmning (på engelsk “weirs”). Det er et lille, kunstigt vandfald eller nærmere opdæmning af floden i den ene side, der ofte optræder i tilknytning til en sluse. De er markeret i kortet med en kraftig sort streg, der er tegnet enten delvis ud i floden/kanalen, eller hvor floden/kanalen løber sammen med en sideflod. Følg sejlløbet og hold god afstand til disse, da strømmen kan være noget kraftigere her. Hold en vis fart på båden, så den ikke driver med strømmen, og kast hurtigt et anker ud, hvis motoren sætter ud.
Der kan frit lægges til i naturen, hvor I synes der er dejligt, så længe det ikke generer den øvrige kanaltrafik eller udsynet. I båden ligger pløkker og pløkhammer - så I kan slå en pløk i jorden og binde båden hertil.
Ved sluserne er der ofte en lille anlægs-plads - disse er IKKE til overnatning, men til både som afventer at komme gennem slusen. Pladsen kan benyttes til et ganske kort ophold.
Mange småbyer har en lille bådebro med plads til nogle få både. Her ligger man godt og gratis. Ønsker I at overnatte i en decideret havn eller marina, betales et mindre beløb pr. overnatning - afhængig af bådens størrelse.
På floderne kan det kræve lidt mere tålmodighed at finde et godt sted, da der kan være for lavvandet eller bevokset langs bredderne.
Når båden fortøjes i det fri, skal I tænke over, at tovværket ikke kommer til at genere cykler, gående og andre på stierne langs kanalerne. Der skal være fri passage for alle - også så service og nødassistance kan komme frem.
Gode navne at lære:
BOULANGERIE (bager), BOUCHERIE (slagter), ÉPICERIE (købmand) og SUPERMARCHÉ (supermarked)
Flere byer har en lille vinhandel kaldet ”Le Cave” eller ”Caveaux”. Her kan I købe vin fra tønde og egne flasker kan til en rimelig pris fyldes op med en ”vin d’table” (oftest en overraskende god ’dagligvin’).
Forretningerne kan have mange forskellige åbningstider, og mange har lukket om mandagen, ligesom der generelt er middagslukket mellem kl. 12-14.30. Spørg på basen ved ankomst for en sikkerheds skyld.
De fleste byer - også de mindre - har en ugentlig torvedag, som kan være et sandt slaraffenland for skibskokken! Friske grøntsager, lækre oste, fisk, kød og vin kan købes hos lokale småproducenter.