Ferie i Bourgogne Franché-Comte

Et netværk af floder og kanaler krydser gennem Bourgogne én af Frankrigs rigeste og mest gastronomiske regioner. En gavmild natur med frodige frugthaver og græssende Charolais kvæg veksler med gamle handelsbyer, hvor smukke hustage af glaseret tegl afspejler regionens historiske kulturarv.

Floden Saône bugter sig fra nord her kaldet Petit Saône - forbi landsbyer af gallisk oprindelse til St. Jean de Losne et knudepunkt for flodbådsfolkets historie. Længere mod syd løber floden gennem en bredere dal til Châlon-sur- Saône med smuk arkitektur.

Floden Doubs er delvis kanaliseret og løber mod øst til smukt beliggende Dôle med gamle garverikvarterer og til fæstnings-byen Besancon.

Berømte vinslotte og uendelige vinskråninger dækker vinruten mellem Dijon og Macon. Kun 1/2 timers kørsel fra sejlområderne, og du er midt i herlighederne. Perlen over alle - byen Beaune med de mosaikbelagte tage, det pompøse fattighospital Hôtel Dieu og vinmuseet - bør ses.

Her produceres årligt mere end 150 millioner flasker med de ædleste dråber fra områderne Côte de Nuit, Côte de Beaune og Côte Châlonnaise. Se f.eks. Château de Meursaults mere end 2.000 vintønder, lagret i underjordiske vinkældre fra 14.-16. årh. Mange vingårde har åbent hus med prøve-smagninger "Dégustation" og udsalg.

 

Cruising råd

  • Sejl ud fra én af vore 7 bådbaser i området retur eller envejs-sejlads.
  • Saône floden indbyder normalt til rolig sejlads.
  • Floden Doubs (Canal du Rhône au Rhin) mellem Dôle og Montbéliard anbefales ikke til 1. gangs sejlere.

Fontenoy-le-Château

Fontenoy-le-Château er en mindre by, hvor tiden synes at have stået stille. Her ligger et museum for broderi, som tidligere har været en vigtig industri i området. Den brostensbelagte by er også kendt som forfatternes by, da den har været bosted for mange kendte franske forfattere og digtere, hvilket man også finder vidnesbyrd på rundt i byen. Der er typisk et mindre marked i landsbyen tirsdag formiddag. Det bedste sted for en drink er den populære bar L'Arlequin, der ligger midt i byen ca. 5 minutters gang fra basen. Her er fuld af lokal atmosfære og som regelt åbent hver dag. Alternativt kan man besøge Arpero for en aperitif og/eller en snack. Baren ligger i et stort træhus omgivet af en stor park med legemuligheder for børn. Det anbefales at bestille bord, hvis man vil spise der. La Scie Goguette er også et besøg værd. Restauranten ligger 3 km fra havnen, og det er klogt at ringe forinden. Hvis man ønsker transport, vil ejeren i nogle tilfælde hente og bringe dig tilbage gratis. Ejeren siger også, at man kan få mad ud af huset, hvis man fortøjer ved sluse 36, 37, 38, 39 eller 40. I byen er der intet rigtigt supermarked, kun en større købmandsforretning, hvor man kan købe de basale fornødenheder. Forretningen ligger midt i byen ca. 5 minutters gang fra basen.
Læs mere

Corre

Corre er et godt sted at lægge til for vandpåfyldning, inden man begynder turen på Canal des Vosges. Kun 6 km herfra finder man glasværket ved Passavant-la-Rochère. Et mindre marked torsdag formiddag med lokale grøntsager og frugt. Marinaen i Corre har sin egen bar/restaurant med udsigt over havnen. Et godt køkken med typiske egnsretter. Dagligvarer kan købes i det lille Ecomarche lige ved kirken. Der er også en bager, slagter og en kiosk, som sælger fisketegn. Man kan lægge til to steder: ved kajen inde i byen (tæt ved slusen) eller i den nye marina Fluvial Loisirs. Det koster et mindre beløb at lægge til begge steder for en overnatning. Man kan tanke vand begge steder, og ønskes el skal man hente jetoner for at aktivere el-standeren.
Læs mere

Port-sur-Saône

Port-sur-Saône er en travl, men lille by, som tidligere har ageret det regionale centrum for flodbådsfragt og -handel af landbrugsvarer. Bliv ikke fristet til at sejle på kanalen, som går forbi slusen; denne del af floden er absolut ikke sejlbar! Løbende gennem sommeren er der events ved havnen, såsom folkefestivaler, motorløb og messer. Det bedste sted at nyde en drink er fra bådens soldæk, hvor man kan kigge på alle aktiviteterne og folkelivet. Ca. 10 minutters gang fra havnen ligger et godt og billigt pizzasted på Avenue François Mitterand, lidt ovenfor kirken - "La Piz”.  Supermarkedet Petit Casino finder du i hovedgaden, få minutters gang fra kajen. Læg til i marina Franche-Comté Nautic eller ved kajen i byen. Man kan tanke vand og få landstrøm begge steder.
Læs mere

Rupt-sur-Saône

Rupt-sur-Saône er en charmerende landsby fuld af historie. Byen var engang et led i en kæde af militærposter, som beskyttede Saône-dalen fra invaderinger i Middelalderen. Byen domineres af kirken og det befæstede slot. Slottet er åbent for besøgene om eftermiddagen i weekenderne. Læg til ved flodbredden. Man kan tanke vand ved slusen efter broen.
Læs mere

Gray

Med en befolkning på mere end 10.000 er Gray den største by på Petit Saône-floden. Byen blev raseret af ildebrand hele to gange i Middelalderen og senere genopbygget som et stort handels- og industricentrum i det 17. århundrede. I det 19. århundrede oplevede byen dog sin absolutte storhedstid, som ledende by for handelstrafik på Saône-floden. I dag er byen gået over til let industri og turisme. Gray har mange velbevarede bygninger, bemærkelsesværdige kirker og et befæstet slot, som nu er museum og galleri, samt et fantastisk renoveret teater i klassisk, italiensk stil. Her er lokalt marked nær basen hver lørdag morgen, samt et større marked om onsdagen. Byens friluftsbad (med rutsjebane) er åbent mellem juli og september. Mange bader også i floden ved La Plage lidt opstrøms fra basen. Besøg Museum Baron St. Martin med en større kunstudstilling af malerkunst fra berømte kunstnere fra det 17.-19. århundrede. Natural Science museet udstiller hovedsageligt arkæologiske skatte fra Saône-dalen og de omkringliggende områder.
Læs mere

Auxonne

Auxonne er en handelsby, men rummer stadig en militærskole, hvor også en vis Napoleon Bonaparte blev uddannet, før han blev general og kejser. Besøg Napoleon Bonaparte-museet, som ligger i den gamle befæstede kaserne langs peniche-kajen. Nyd egnens specialiteter og fyldte pandekager (Crepes) i Creperie les Blés D'Or i centrum af byen. I byen er der et stort udvalg af forretninger - særligt i de gamle gader omkring kirken. Læg til ved pontonen på den anden side af broen, eller ved den gamle peniche-kaj lige nedenfor broen. Begge steder er gratis.
Læs mere

St. Jean de Losne

St. Jean de Losne ligger i krydset mellem kanal og Saône-floden, og byen er blevet det vigtigste centrum for flodbådsaktiviteter i Frankrig. Her er en moderne marina med vand og strøm og en række forretninger bekvemt beliggende tæt ved havnen. Her er også vaskeri i nærheden. Besøg St. Jean Baptiste kirken, som er en af de mest særprægede i Bourgogne. Byen har også flere museer og gallerier, hvor lokale kunstnere udstiller deres værker. Der er marked i byen lørdag formiddag. Besøg Le musée de la Batellerie, la Galerie du Cerf – et interessant museum dedikeret til flodens historie og traditionerne for flodsejlads gennem tiderne og de folk, som arbejdede der. Nyd en drink på terassen til 'Auberge de la Marine, hvor du har fin udsigt over Saône-floden. Stedet er kendt for den venlige og gode atmosfære. Der ligger et supermarked ca. 500 meter fra basen. Man kan lægge til ved basen eller byens kaj på begge sider af floden.
Læs mere

Verdun sur le Doubs

Verdun sur le Doubs rummer et supermarked og et par butikker. Byen er også et fint stop for bad- og toiletfaciliteter. Ankom ikke for sent på dagen, da der er begrænsede pladser. Besøg byens museum for korn og brød. Forsøg ikke at navigere ind imellem øerne, som deler de to floder. Den sidste båd som gjorde forsøget sank. Læg til i lystbådehavnen (le Port du Confluence).
Læs mere

Chagny

Chagny gemmer på et saltlager fra det 17. århundrede og et gammelt apotek fra det 18. århundrede. Her er markedsdag to formiddage om ugen og et offentligt friluftsbad, som er åbent fra maj til september. Er du ikke til Michelin-restauranter kan du nyde et godt måltid i Le Grenier à sel, 24 rue Marc Boillet. Restauranten er nem at finde på sidegaden til hovedgaden på vej mod byens lille plads – tag evt. cyklen dertil. Stilen på stedet er rustikt og charmerende med en klassisk middelhavsatmosfære. Murene udgøres af store sten, som går op til et hvælvet loft og store kandelabre giver rummet en helt særlig atmosfære. Der er generelt mange gode spisesteder i Chagny. Tillægningssteder ligger i nærheden af byen og lystbådehavnen har alle faciliteter.
Læs mere

Chalon sur Saône

Tillægningsstedet i Chalon sur Saône ligger ret tæt ved byens centrum, og der ligger et enormt shoppingcenter lige ved siden af. Besøg den botaniske have og rosenhaven. Hvert år i slutningen af juli afholdes der en kunstfestival med underholdning i gaderne. Der er marked fredage samt søndag formiddag og en offentlig swimmingpool med udsigt over floden ved kajen, ikke så langt fra havnen. Supermarkedet Carrefour ligger lige på den anden side af gaden ved lystbådehavnen. I L'Assiette Moulfrite, 30 quai St Cosme, som ligger i gåafstand, hersker der en varm og venlig atmosfære, og stedets specialitet er muslinger og frølår (et must at prøve, når man er i Frankrig). Man bør lægge til i lystbådehavnen ved kaj Quay des Messageries eller Quay Gambetta. Udlejningsbåde er IKKE velkomne i roklubben, og man må heller ikke benytte de kajanlæg, som bruges til kommercielle fartøjer.
Læs mere

Tournus

Tournus er en by fuld af historie og ned gennem århundrederne har den været et vigtigt religiøst centrum. Besøg Klosteret St. Philibert – et mesterværk i romansk arkitektur med en facade, som giver bygningen et indtryk af en borg. Tag en slentretur i byens centrum med de maleriske små gader omkring kirken. Museet Greuze indbyder til at opdage fransk kunst fra det 18. århundrede, og man kan også finde nogle sjældne arkæologiske samlinger og adskillige skulpturer fra det 15. århundrede og op til moderne tider. Det er gratis at lægge til ved Tournus, hvor der også er adgang til vand og el. De bedste tillægningssteder finder du ved pontonen lige nedenfor broen, hvor der er plads for ca. 10 både. Det er det eneste sikre tillægningssted i perioder med højvande, hvor de faste fortøjningssteder ovenfor broen kan blive oversvømmet.
Læs mere

Cuisery

Cuisery er én ud af fire berømte "Bogbyer" i Frankrig. Her er rigtig mange boghandlere og 1. søndag i måneden er der endda bogmesse. Notre Dame kirken bygget i 1504 og slotsruinerne er et besøg værd. Der er markedsdag tirsdag formiddag. Læg til ved campingpladsen "Chez Eric".
Læs mere

Branges

Branges er ét af Le Boats udgangshavne i området. Byen i sig selv er der ikke så meget ved, men der findes en lille forretning ca. 500 meter fra basen, hvor man kan købe de mest basale fornødenheder. Herudover findes der et par bagere i byen. Nyd en drink i Le Chapon Bressan, som ligger midt i den lille landsby. Der ligger også en restaurant, men vi anbefaler ikke at spise der – men for en drink er det et OK sted. Hvis I vil spise på restaurant den sidste aften, anbefaler vi at tage bilen til Louhans!
Læs mere

Louhans

Louhans er en charmerede by fuld af karakter og ideel til den første eller sidste nat, hvis man søger en god restaurant. Byen er kendt for sin arkade med 157 buer, dens brostensbelagte hovedgade og dens marked, som er berømt i hele regionen. Arkaden giver ly til utallige forretninger, og på det store marked, som holdes som hovedregel hver mandag formiddag, handles der heste og andre landbrugsdyr, mad og andre lokale produkter og tøj. Regionen er især kendt for den berømte Bresse-kylling, som har en ”Apellation Controllé”-mærkning og produceres under streng kontrol. Havnekontoret med en flydeponton finder man lige før jernbanebroen på højre side opstrøms. Tillægning er gratis, og der er adgang til vand og el. Fortsætter man under jernbanebroen, finder man en anden fast ponton overfor supermarkedet SPAR. Her er det også gratis at fortøje, og man kan ligeledes få vand og el.
Læs mere

Dôle

Havnen i Dôle ligger i en meget malerisk del af den gamle by, direkte nedenfor den fantastiske katedral og mindre end 100 meter fra det gamle bykvarter. Denne del af Dôle udgøres af smalle brostensbelagte gader, meget gamle huse og nogle spændende butikker. Det er gratis at ligge her for den første nat og alle faciliteter forefindes.   Besøg huset hvor Louis Pasteur blev født, de mange kirker og klostre, kunstmuseet og det overdækkede marked. Om sommeren er her typisk adskillige festivaler, koncerter og andre aktiviteter. Her er som regel marked flere dage om ugen, og der er en offentlig swimmingpool i den moderne del af byen og Isis Aquapark med alle former for sjov og aktiviteter på vandet. Golfbanen ligger ved Parsey, ca. 5 km fra Dole. Byen er selvfølgelig kendt som Pasteurs fødeby. Du finder eksempelvis Pasteur museet på 43 rue Louis Pasteur, som fint illustrerer den bemærkelsesværdige mands mangesidede liv – hans oprindelse, familieliv og hans videnskabelige bedrifter. Her er en samling af hans personlige ting, hans bøger og endda nogle af de kulturer, som han dyrkede og som ledte til hans opdagelser. Supermarkedet ligger ca. 2,5 km fra havnen, men der er slagtere, bager og købmænd tæt ved. Læg til i lystbådehavnen som administreres af Nicols.
Læs mere

Besancon

Lystbådehavnen ligger i centrum af denne smukke, gamle by. Nyd byens store parker, brede boulevarder og Battant-kvarteret, som er den oprindelige bydel, grundlagt af vinavlere. Her er en meget smuk arkitektur inklusiv 1700-tals facader med snoede jernbalkoner. Citadellet blev bygget af en stor militærarkitekt – Vauban – og byder på et fantastisk udsyn af byen og floden Doubs. Besøg St. Madeleine-kirken og citadellet, som er fødested for Victor Hugo. Her er mange museer. Standure fremstillet i Besancon er værdsat af antikvarer over hele verden. Der er som regel markedsdag tirsdag, fredag og lørdag formiddag. Besøg også museet for kunst og arkæologi, 1 place de la Revolution, med værker af Matisse, Picasso, Rubens, Bellini og Goya. Åben onsdag–søndag. Nyd en aperitif i Clemenceau, 70 avenue Georges, som man kan komme til på cykel eller til fods – hyggelig og afslappet atmosfære og har som oftest åbent alle ugens dage med undtagelse af søndag. I restaurant Lucullus, 46 rue Battant, serveres der specialiteter fra Franche-Comté, samt specialiteten salade de comté au vin jaune – den lokale ost lavet med gul vin fra Jurabjergene. Der er mange forskellige forretninger i centrum. Det nærmeste supermarked ligger i cykelafstand fra lystbådehavnen. Læg til ved St. Paul.
Læs mere

Fontenoy-le-Chateau (Le Boat)

Le Boat base - Velkommen til Fontenoy le Château - en hyggelig lille markedsby, opdelt af floden Coney - og med masser af charme.
Læs mere

St Jean De Losne (Le Boat)

Le Boat base - St. Jean De Losne er en flot lille by, lokaliseret som et knudepunkt mellem flere forskellige spændende vandveje.
Læs mere

Branges (Le Boat)

Le boat base - Basen ligger smukt placeret på kanten af floden Seille, og herfra kan du sejle til områdets smukke landskaber bestående af grønne enge og farverige marker til den skønne by Louhans.
Læs mere

Dole (Nicols)

Nicols base - Dole, den ældgamle hovedstad i Comté regionen, er velkendt som adgangsvejen til den formidable Jura-region og som fødested for den franske biolog Pasteur.
Læs mere

Port-sur-Saone (Nicols)

Nicols base - Fra basen i Port sur Saône kan man enten sejle i de fredfyldte vande mod de historiske byer Gray, forbi små hyggelige franske landsbyer - der hver især afslører en smule af flodens spændende historie.
Læs mere

Scey-sur-Saone (Locaboat)

Locaboat base - base med gode muligheder for restaurantbesøg og kulturelle oplevelser.
Læs mere

Saint-Leger-sur-Dheune (Locaboat)

Locaboat base - Basen ligger langs Canal du Centre i den smukke by Saint-Léger-sur-Dheune.
Læs mere

Kanalkortbog over Bourgogne: Franche-Comté

Kanalkort

Vi har et godt udvalg af kanalhåndbøger. Bogen findes om bord på båden, men rigtig mange bestiller den på forhånd til forberedelse af bådferien og for at have den som scrapbog til minde om bådferien.

Til hjælp med din ruteplanlægning er der en distance/time-tabel og antallet af sluser mellem de forskellige byer på vandvejene. Desuden indeholder bogen mange nyttige oplysninger for sejlads i det sydlige Frankrig f.eks. slusernes åbningstider, signaler,  fartgrænser, nyttige adresser og telefonnumre til turistkontorer, markedsdage, museer m.m. samt en masse praktiske oplysninger for en sejlads på disse vandveje. Du  finder detaljerede udsnit af et bestemt kanalafsnit og en turistbeskrivelse af afsnittet på engelsk, tysk og fransk. Bogen er rigt illustreret med fotos af kanalerne, turiststeder m.m.

Kanalkortbog nr 3:
Saone-floden, Seille-floden, Canal entre Champagne et Bourgogne, Canal des Vosges, Doubs-floden, Canal de Bourgogne, Canal de Rhone au Rhin og Canal de Centre

Saone floden forbinder Rhône-floden med det sejlbare netværk af vandveje i det nordlige Frankrig. Takket være sin strategiske beliggenhed har Saone-floden altid været en vandvej af største betydning. Selve floden er forbundet med et utal af kanaler og bifloder. Det er forbudt at lægge til under broer eller ved bøjerne. På floden er det bedst at fortøje til pontonerne og i byerne er dit ophold begrænset til 3 nætter. Der er fartbegrænsninger på floderne, som er bedst at overholde og man sætter farten ned, når man passerer fortøjede både. Sluserne er enten betjente eller automatiske. Der er nogle meget store sluser for den kommercielle trafik og disse sluser er altid bemandede. I byerne er der ofte markedsdage og det er hyggeligt at købe ind der sammen med de lokale. Mange steder er trækstierne omdannet til cykelstier og strækningen Dole- Niffer er en del af en cykelsti fra Nantes i Vestfrankrig til Budapest i Ungarn. I flere byer langs floden finder man museer, som udstiller ting som siden romertiden er faldet over bord eller på anden vis kommet i floden og så fisket op – en lidt sjov måde at opleve historien på ved et besøg der. I bogen finder du et uddrag at sejladsens historie på Saone-floden lige fra Romertiden. Der er mere end 2.000 vaskehuse langs floden – nogle meget enkle med kun 1 kar mens andre er meget mere skulpturelle med søjler og tag for at ligne græske eller romerske templer og mange er smukt restaurerede. På Canal de Vosges ligger Savoyeux tunnelen – 643 m lang og den er ensrettet, men lys angiver om passagen er fri og indsejlingen bevogtes af en slusemester. Der sejler nogle steder ”hotelbåde” (flodkrydstogbåde) og de er lange og kan ikke fortøje alle steder. Hvis du lægger til i en havn vælg så en plads ved enden af kajen og vær klar til evt. at flytte, hvis en hotelbåd vil lægge til. Nogle steder er der simpelthen markeret for deres tillægningssteder så der skal man ikke fortøje som lystbåd. Vinområder i det sydlige Bourgogne: Canal du Centre går gennem de sydligste bourgogne-vindistrikter. Nord for kanalen ligger bl.a. byen Santenay, som ligger i den sydligste del af Cote de Baune vindistriktet. I området udover de fantastiske vine finder man også rigtig gode restauranter  og i byen Chagny finder man den berømte restaurant Lameloise med 3 Michelin stjerner.

Kanalkortbog nr 9:
Canal du Rhone au Rhin

Starten på sejlads på Doubs floden stammer fra at der i det 18. årh. blev fragtet træ/tømmer fra skovene til skibsbyggeri i Marseille og Brest. Men det var besværligt og tanken om at bygge en kanal opstod. Den franske revolution standsede projektet og først i 1834 sejlede den første båd kanalen. Rhône-Rhin-kanalen er en vandskels kanal med det højeste punkt 340 m over havet og der er 73 sluser på Saone-siden med en niveauforskel på 160 m. I begyndelsen af strækningen, hvor den kanaliserede flod går over i kanalen, er den mest spændende og smukke del. Nogle steder er kanalen temmelig smal og der kan kun passere 1 båd af gangen. Den kunstige kanal kan besejles hele året rundt, mens den kanaliserede del af Doubs er nem at sejle på om sommeren, men kan i foråret og efteråret være vanskeligere pga. af pludselige vandstandsændringer. For at gøre den nemmere for lystbåde bliver sluserne gjort mekaniske og der er opsat ventebroer i flere dele af floden.  Mere end halvdelen af sluserne er manuelle, men lidt efter lidt bliver flere og flere mekaniserede.

Husk at bestille kanalkortbog sammen med din rejse!

Vi har prisgaranti og vi sidder klar til at hjælpe på tlf. (+45) 39 16 33 44