Ferie i Alsace

Det er ikke uden grund, at Alsace-Lorraine er en vældig populær destination for kanalbådsferie. Den lille franske region Alsace og naboregionen Saarland i Tyskland er lige så smukke, som den kunst og arkitektur man finder i byerne i de to områder.

Langs vandvejene ligger Vogeserne - en blåtonet bjergkæde, som møder dig med udstrakte fyrretræsskove, som danner den perfekte ramme for flotte vandreture til de gamle borge beliggende højt oppe i bjergene.

Yndefulde kanaler løber gennem humlehaver og engområder med storke og fiskehejrer. På Canal de la Marne au Rhin sejler du gennem bedårende byer som Saverne, forbi bådelevatoren ved Lutzelbourg og til det livlige Strasbourg eller Nancy. Stop op for en lille forfriskning i en hyggelig vinstue, og nyd de sprøde Alsacevine, en af de lokale øl eller egnens flamberede tærter.

Bådelevatoren St. Louis Arzviller, tæt ved Lutzelbourg, er ét af sejlturens absolutte højdepunkter. Bådelevatoren er en betagende konstruktion, som løfter bådene 45 meter op ad bjergsiden på blot 20 minutter. Tidligere voldte det kolossale anstrengelser at forcere de nu forfaldne 17 sluser over blot 4 kilometer.

 

 

Tager I til Strasbourg vil I finde ren idyl bag voldmuren; snævre gyder med smukke bindingsværkshuse, et broget blomsterflor af pelargonier, en betagende katedral og torvepladser med caféer, vinhuse og et utroligt leben - alt side om side med moderne bygninger, som det passer sig i en by, der rummer Europaparlamentet. Strasbourg kan med sin fantastiske arkitektur og kosmopologiske charme også prale af at være under UNESCO's beskyttelse.

Sejl mod vest gennem de bølgende marker i Lorraine-regionen, som også er et fantastisk fiskeområde. Oplev basilikaen Saint-Nicolas-de-Port før du ankommer til den smukke by Nancy, med Place Stanislas, hippe indkøbsmuligheder og en café crème i solskinnet. Sejl mod øst på Canal de la Marne au Rhin og tilbring noget tid i den kosmopolitiske by Strasbourg, eller besøg forlystelsesparken Rust, lige på den anden side af den tyske grænse.

Der er mange sluser i Alsace, hvilket tager ekstra tid, men sejlruten er charmerende, da du sejler forbi små hyggelige landsbyer, langs bjerge m.m.

Hesse

Tag udgangspunkt i Le Boats base i landsbyen Hesse.  Hesse er en smuk lille landsby med charme og karakter, og havnen er god og velorganiseret. Der ligger nogle få forretninger, men ellers kan der handles ind i Sarrebourg, som er kun 5 km derfra.
Læs mere

Gondrexange

Gondrexange-søen er 770 ha. Søen er et godt sted for fiskeri og svømning. Det er muligt at købe madvarer og brød i landsbyen, men ellers er her ikke meget andet end vandsportsaktiviteter. Søen blev skabt i middelalderen, og man kan fange mange forskellige fisk i søen. På den nærliggende campingplads kan man leje boards til vindsurfing og pedalbåde eller spille et spil minigolf. Læg til ved PK 230 tæt ved broen. Alternativt, hvis du er på udkig efter et mere roligt sted, kan man dreje ind i Canal des Houillères de la Sarre, og lige før man kommer til den første bro, finder man en lille havn med vand, el og brusebad.
Læs mere

Lunéville

Lunéville er en flot by med ca. 20.000 indbyggere. Her ses flot arkitektur fra det 18. århundrede, smukke haver og gode forretninger. Besøg Chateau of Lunéville, også kaldt ”Lille Versaille”, og kirken i rokokostil. Byen er, som flere andre byer i Alsace-området, kendt for broderi- og porcelænsfremstilling, som kan købes i byen. Besøg museet for broderi i Chateau Lunéville. Museet ligger lige overfor turistkontoret. Centre Leclerc er et stort indkøbscenter, hvor man kan købe alt. Læg til ved PK 183 ved den lille landsby Crévic. For at komme til Lunéville må man tage cyklen eller en taxa. Der er ca. 7 km ind til byen.
Læs mere

St. Nicolas de Port

St. Nicolas De Port er et godt sted at besøge, hvis man trænger til et stop med lidt forretninger. Byens navn stammer fra St. Nicolas, som er helgen for Lorraine, elever og sømænd. Hvert år den 6. december bliver han fejret i byen. Besøg basilikaen fra det 15. århundrede, og som er den mest majestætiske og gotiske i Lorraine. I 1050 bragte en korsridder et helligt relikvie med sig tilbage fra det, vi nu kender som Tyrkiet. Relikviet dannede sidenhen baggrund for denne basilika. Besøg også bryggerimuseet på rue Charles Courtois. Her kan man få en guidet rundtur. Bemærk at museet er lukket om mandagen. Læg til ved PK 176 i Varangéville, og gå over broen Pont de la Station. St. Nicolas de Port er lige foran dig.
Læs mere

Nancy

I Nancy er der meget at se. Storbyen er prydet af smuk arkitektur, har et stort indkøbscenter og en havn med en særdeles god service. For en dagstur anbefaler vi du besøger paladset, ét af de mange museer eller de smukke parker. Særligt Stanislaspladsen er meget berømt, og en af grundende til at Nancy blev udnævnt til hovedstad for Art Nouveau-stilen. Prøv de lokale specialiteter Potée Lorraine, Bergamotappelsin og Baba au Rhum. Det siges, at Potée Lorriaine opstod da Hertugen af Lorraine, som også var konge i Polen, en dag syntes, at hans kage var for tør, hvorfor han hældte ungarsk vin over den. Kagen smagte så godt, at hertugen bad sin bager om at lave kagen og kalde den Ali Baba, fordi han netop var ved at læse 1001 nats eventyr. I den smukke park Parc de la Pépinière kan du spille minigolf på en 18-huller minigolfbane. Besøg også de smukke Water Gardens, som ligger i nærheden af havnen. Læg til ved Bassin Saint Georges. Herfra kommer du til centrum og Stanislaspladsen på bare 5 minutter.
Læs mere

Sarreguemines

I Sarreguemines, som bl.a. er kendt for sin porcelænsproduktion, er man næsten i Tyskland. Byens navn kommer fra det tyske ord Gemund, som betyder 'forene'.  Byen har både været fransk og tysk. Sarreguemines blev overgivet til Tyskland i 1871 efter den fransk-preussiske krig, og var herefter en del af Tyskland fra 1871-1918. Byen vendte dog tilbage til Frankrig efter 1. Verdenskrig. I dag er byen en stor by med mange forretninger. Oplev den middelalderlige del af Sarreguemines, og husene i Art Nouveau-stil i Rue de France. Læg til ved Casino-havnen, hvor der også er en god restaurant og adgang til vand og strøm.
Læs mere

Niderviller

Niderviller er kendt for porcelæn - eksempelvis rummer byens kirketårn den berømte porcelænsfigur La Vierge des Faïenciers. Besøg porcelænsfabrikken fra 1735, hvor der fremstilledes det eftertragtede porcelæn allerede tilbage i anden halvdel af det 18. århundrede. Byen har et lille minimarked og en bager. Læg til på højre bred ved Kuhnle-Tours' base (bemærk at det koster penge at lægge til her).
Læs mere

Lutzelbourg

Luzelbourg - landsbyen med alpine træhuse er bevogtet af en stor borg med tårne, og som giver byen et eventyrpræg – besøg glassliberen og forretningen ”Maison Wurm”. Et besøg i maskinrummet ved bådelevatoren er absolut også en oplevelse. Det anbefales også at besøge museet i forbindelse med elevatoren, som afløste 17 sluser. Bådelevatoren er unik i Europa; man bliver løftet næsten 45 m på mindre end 20 minutter – en fantastisk konstruktion. Nyd den hyggelige atmosfære over et måltid i La Bierstub d’Eselbahn, 41, rue de Phalsbourg, 50 m til venstre for slusen. Åben hver dag undtagen mandag. Et godt måltid kan også indtages i Restaurant “ Des Vosges”, 2, rue Charles Ackermann – en lokal fransk restaurant med enkelt tilberedt regionale retter og specialiteter, som vildt og ørred. Her er åbent hver dag til middag, men lukket onsdag og søndag aften. Der er et lille lokalt minimarked med begrænset udbud (lukket onsdag og søndag) og en bager, som er åben hver dag – søndag kun til kl. 11.45. Læg til i havnen som ligger efter sluse 21.
Læs mere

Saverne

Saverne er en fin, mindre by kendetegnet af egnens karakteristiske tage og vindueskarme fulde af blomstrende pelargonier. Traditionelle bindingsværkshuse pryder også bybilledet, især i hovedgaden. Saverne er berømt for sin rosenhave med mere end 550 rosensorter. Byen er også et godt stop for at se de smukke slotte. Byens hovedmonument er dog Rohan-paladset, med den massive facade i rosafarvede sandsten. Bygningen huser mange interessante samlinger, og er åben for besøgende mellem mart og oktober. Legenden siger, at hornet fra en enhjørning engang blev fundet i byen! Man kan gå nogle gode ture rundt i Saverne by – den mest populære er til ruinerne af Château du Haut-Barr. Læg til ved basen lige overfor Château des Rohans.
Læs mere

Hochfelden

Gør stop i Hochfelden, som er kendt for sit lokale ølbryggeri. Her er der brygget øl her siden 870 år før Kristus, og det lokale familieejede bryggeri Meteor har en restaurant og et museum, hvor der kan arrangeres en guided tur. Der er marked i byen tirsdag formiddag, et supermarked samt et par forretninger.   Læg til ved PK 286.
Læs mere

Strasbourg

Strasbourg er kosmopolitisk bymiljø når det er bedst - se den smukke Notre Dame-katedral, kardinalpaladset Rohan, de fine blomsterudsmykkede gader, utallige museer og nyd samtidigt de gode shoppingmuligheder. Da Strasbourg er en stor by at finde rundt i, foreslår vi at du forbereder dig forinden, eller tager forbi turistkontoret. Turistkontoret finder du på katedralpladsen. Floden Ill, som går gennem byens centrum, er med til at give byens dens charme og er i teorien farbar. Det anbefales dog at man bliver på kanalen, og overlader floden til de skippere, som kender vanskelighederne ved at besejle floden. Under alle omstændigheder er det ikke tilladt lystfartøjer at passere slusen ved Petite France. Men man må ikke tage fra Strassbourg uden at se de forskellige konstruktioner ved floden, som er bevis for den rolle vandvejene har spillet i byens historie. Mere end 20 broer krydser floden Ill og dens kunstige sidegren Canal du Faux-Rempart - både imponerende broer af stålkonstruktion og elegante stenbroer. Det er eksempelvis muligt at cykle langs kanalen, og stadig se sluserne og aquadukterne fra det 17. århundrede. Tillægning: Du kan lægge til ved siden af den store flodbåd, bygget af militæringeniøren Vauban i det 17. århundrede. En anden mulighed er Bassin de l´Hopital. Den drives af byens motorbådsklub og kan tilbyde en bred vifte af services, men har kun få tillægningsssteder for ikke-medlemmer. Havnen bliver lukket om aftenen, men man får en kode til at komme ind.
Læs mere

Brumath

Brumath er en flot by med mange forretninger. Besøg slottet Hanau-Lichtenberg og museet indenfor. Byen har i gamle dage været hovedstad i Alsace, og var berømt for sit helbredende vand, Ô Brocomagus. Der er markedsdag om onsdagen. I Park Avenue finder du en mindre minigolfbane. Læg til ved PK 297.
Læs mere

Plobsheim

Plobsheim er et fint lille sted at besøge inden man når basen i Boofsheim. Gå en tur forbi byens torv og de smukke haver. Plobsheim er en ældre by, og kan dateres helt tilbage til år 778, hvor den blev kaldt 'Bladbolsheim'. Kapellet Notre Dame du Chêne har ligeledes været et rejsemål for pilgrimsrejser så langt tilbage som 1351. Kapellet ligger gemt i skoven, lidt syd for byen. Der er marked fredag formiddag. Det er muligt for at bade i søen Plan d´eau. Golfbanen Le Kempferhof åbnede dørene op i 1989. Banen er designet af en kendt arkitekt, Robert von Hagge, som blev inspireret af de smukke omgivelser ved Rhinen. Le Kempferhof regnes som værende blandt de 30 flotteste golfbaner i Europa. Og så skulle den være noget udfordrende! Læg til efter sluse 82 og før broen.
Læs mere

Boofzheim

Boofzheim udgør den ene af Le Boats to baser i Alsace. Boofzheim er en mindre landsby, som byder på et par gode restauranter, huse fra det 18. århundrede bygget i træ og i regionens byggestil - og så er landsbyen omgivet af et smukt landskab. Overfor færgehavnen finder du et informationsskilt, hvor du kan læse om de omkringliggende landsbyer. Tag færgen tværs over Rhinen og tag til den store, tyske forlystelsespark Europa-Park. For et måltid den sidste aften, kan man aftale at blive hentet af personalet fra restauranten Auberge De La Treille. Fortøjning: Læg til ved KP 107.
Læs mere

Bådelevatoren i Arzviller

Nær Lutzelbourg ligger bådelevatoren Arzviller. Bådelevatoren forbinder de to byer St. Louis og Arzviller, og er en af sejlturens højdepunkter! Den er en betagende konstruktion, som løfter et stort "badekar" med plads til flere både. Bådene bliver løftet 45 meter op og ned ad bjergsiden på blot 4 minutter (20 minutter inkl. ind- og udslusning af badekarret). Inden bådelevatoren stod færdig i 1969, skulle man i stedet forcere de (nu forfaldne) 17 sluser over blot 4 km. Dette var en besværlig og ikke mindst tidskrævende manøvre, som tog op mod en hel dag. Glæd dig til at få denne enestående oplevelse på din sejltur gennem det smukke Alsace område!
Læs mere

Hesse (Le Boat)

Le Boat base - Hesse er en charmerende og køn landsby - udover den velorganiserede havn, findes her også ruinerne af et benediktiner-kloster fra det 11århundrede, hvis kirke stadig bliver brugt den dag idag.
Læs mere

Boofzheim (Le Boat)

Le Boat Base - Boofzheim er en meget smuk landsby - fuld af maleriske huse, der til dels er bygget af træ - hvilket er typisk for Frankrig´s Alsace-region.
Læs mere

Saverne (Nicols)

Nicols base - Nyd en fransk flodbådsferie i Alsace, en region fyldt med historie og fantastisk gastronomi. Fra basen i Saverne kan du vælge at sejle mod Lutzelbourg og Arzviller.
Læs mere

Lutzelbourg (Locaboat)

Locaboat base - her oplever man ægte Alsace-stemning med det gamle slot og de berømte krystal kunstbutikker.
Læs mere

Harskirchen (Nicols)

Nicols Base - Harskirchen ligger tæt på den fransk/tyske grænse og et godt udgangspunkt for at udforske begge lande.
Læs mere

Kanalkortbog over Alsace

Kanalkort

Kanalkortbog nr 4:
Canal de la Marne au Rhin, Canal du Rhône au Rhin (nordlige del), Canal de la Sarre, dele af Mosel-floden og Canal de Vosges

Netværket af de sejlbare vandveje, som krydser denne region, forbinder det østlige Frankrig med nabolandene Belgien, Luxembourg, Tyskland og Schweiz. Takket være deres strategiske beliggenhed bruges vandvejene stadig til kommerciel trafik, men er også meget interessante for feriesejlads. Canal de la Marne au Rhin er en moderne kanal, hvor sluserne for det meste er automatiske. Der er en slusekæde, som skal respekteres, men ellers er det en nem kanal at besejle med mange interessante oplevelser. Canal de la Sarre følger floden Sarre fra Sarrebourg til den tyske grænse, og skønt den oprindelig var en ren transportkanal, er det en malerisk tur gennem skove og søer.

Som en hjælp til din ruteplanlægning rummer kanalkortbogen en distance- og time-tabel, samt oplysninger om sluser mellem de forskellige byer på vandvejene. Desuden indeholder bogen mange nyttige oplysninger for sejlads i Alsace-Loraine, f.eks. slusernes åbningstider, signaler, fartgrænser, nyttige adresser og telefonnumre til turistkontorer, markedsdage, museer m.m. samt en masse praktiske oplysninger. Der er fire tunneller i området, men det er ikke noget problem at sejle igennem disse, blot man overholder nogle enkle regler.

Kanalkortbogen indeholder detaljerede udsnit af områdets kanaler, samt turistbeskrivelser på engelsk, tysk og fransk. Bogen er rigt illustreret med fotos af kanalerne, turiststeder m.m. Bogen findes også ombord på båden, men rigtig mange bestiller den på forhånd til forberedelse af bådferien, og for at have den som scrapbog til minde om bådferien.

Husk at bestille kanalkortbog sammen med din rejse!

Du kan se meget mere om vores flodbådsferie-destinationer og det store udvalg af flodbåde.

Vi har prisgaranti og vi sidder klar til at hjælpe på tlf. 3916 3344