Flodbådsferie i Friesland

Vi har prisgaranti, og er medlem af rejsegarantifonden - vi sidder klar til at hjælpe på tlf. 3916 3344

Den nordlige Friesland-region

Denne region i det nordlige Holland er berømt for sine naturskønne kanaler, floder og mange uspolerede søer - og området har en lang tradition for sejlads og er desuden kendt for sommerens mange vandsportsaktiviteter og interessante festivals. Området omkring Hindeloopen, hvor mange begynder deres kanalsejlads er ingen undtagelse. Dette dejlige sejlområde byder på et spændende udvalg af turmuligheder og med mulighed for at stoppe i de mange hyggelige byer og landsbyer, hvor du kan fordybe dig i hollandsk kultur og glemme alt om stress og jag. Du er i hjertet af sølandet - stop for en frokost i en traditionel fiskerby og nyd et glas lokalt øl og måske med friske muslinger til, og senere kan du tage dig tid til lidt sightseeing i eksempelvis den smukke by Lemmer. En tur i en lejet kajak i det naturskønne Grouw vil også være en stor oplevelse. Havfugle svæver over dig og bidrager til den smukke natur og omgivelser.

Højdepunkter for sejladsen i det nordlige Friesland

 • Keramik i Makkum
 • Møllerens hus i Woudsend
 • Shoppetur i Stavoren - den ældste by i Friesland
 • Waterpoort og Fries Scheepvaart Museum i Sneek
 • Vandsport i Sneek
 • Besøgscentret De Helling i Heeg

 

 

Vigtige byer og landsbyer på din bådferie i det nordlige Friesland:

  • Woudsend er en charmerende by langs kanalen og du kan beundre de farvestrålende huse og nyde et måltid i en af de mange restauranter. Det er et skønt sted at starte eller afslutte din bådferie. Se på folk fra en af de mange caféer langs vandet over en forfriskende drink eller de velsmagende "Boterdrabbel" kager.
  • Workum er en smuk lille kystby med mange middelalderlige monumenter f.eks. Gertrudis-kirken og Sint Werenfridus Kirke - en by for arkitekturfans. Desuden er byen kendt for Huisman-museet - dedikeret til den populære hollandske kunstner Jopie Huisman. Udover hyggelige caféer og restauranter er der meget kunsthåndværk, keramik og skibsmodeller at beundre. Der er også mulighed for en svømmetur.
  • Makkum er en by fuld af historie, som nåede sit højdepunkt i det 17. århundrede. Det var et centrum for handel og industri og i dag finder man ved slusen historiske købmandshuse. Keramik fra Royal Tichelaar er meget kendt - et spændende sted at gå på opdagelse. Bygningernes former og detaljer er en fornøjelse at se på, især rådhuset. Et godt sted for en frokost eller bare en pause i sejladsen.
  • Bolsward er typisk for området og arkitekturen er meget interessant og byens centrum er blevet erklæret bevaringsværdigt. Her løber flere små kanaler gennem byen  og et perfekt sted for en hyggelig aftentur. Besøg Sonnema Destilleriet, hvor du kan smage på "Berenburg" brygget på 71 urter.
  • Sneek er en dynamisk by i området. Byen har en interessant arkitektur, især rådhuset, som er bygget i rokokostil. Besøg også den katolske kirke, som er et nationalt monument. Desuden er byen kendt for sine vandsportsaktiviteter.
  • Grouw er en smuk by - stille og fredelig - et fantastisk sted at vandre rundt og udforske områdets typiske hollandske huse. Det er et populært sejlads- og vandsportscenter, men også kendt for sine 3 restaurerede vindmøller.
  • Akkrum er endnu en charmerende og indbydende by med gode restauranter og forretninger. Her er flere offentlige ankerpladser og private marinaer at vælge imellem. Den store JH Tusken de Marren har gode faciliteter og ligeledes De Drijfveer.
  • Lemmer er en smuk by med farverige huse langs kanalsiderne. Byen er kendt i Holland for sin vandsport.

 

 

Den sydlige Friesland-region

Her er der adgang til frodig natur, et rigt fugleliv, endeløse tulipanmarker, gode bademuligheder og mange andre seværdigheder og aktiviteter. Det er et sted at udforske i dit eget tempo på en adstadig rejse i den hollandske livsstil og kultur. Her kan du opleve et traditionelt ostemarked, typiske byer i den særlige hollandske byggestil og den kosmopolitiske by Amsterdam. Byerne Edam og Alkmaar har en lang historie med ost, som man kan opleve i ostelagrene eller på ostemarkederne. Vinkeseense Plassen er et vigtigt rekreativt område med mange vandsportsaktiviteter, såsom svømning, dykning og sejlsport. Oplev moderne kunst på kunstmuseet Jan van der Togt eller Cobra Museet for Moderne Kunst i Amstelveen. Besøg fantastiske Amsterdam - kanalernes hovedstad og byen for cykler og blomster. Amsterdam er en historisk skat, som er et must at besøge. Oplev de største og mest traditionelle byer i Holland,  den kosmopolitiske, historiske og charmerende by Utrecht, den Haag eller Rotterdam eller typiske hollandske landsbyer som Delft og gå ikke  glip af de blomstrende marker og haver i nærheden af Lisse og Leiden undervejs.

 

 

Højdepunkter for sejladsen i "Det grønne Hjerte"

 • Amsterdams kongelige palads
 • Amsterdams Grand Canal
 • Rijksmuseet i Amsterdam
 • Urmuseet i Utrecht
 • Sommerfestival i Utrecht
 • Ostemarked i Gouda
 • Keukenhof blomsterpark i Lisse

Nyttige tips til sejlads i Holland

 • For at sejle til Amsterdam, anbefaler vi at båden lægges i havn i Weesp. Derfra kører nærbanen hyppigt direkte til centrum af Amsterdam på 10 min. Har du god sejlerfaring, ligger Six Haven Marina overfor Amsterdam Central Station.
 • Envejs sejlads mellem Hindeloopen og Vinkeveen eller vice versa.

 

Utrecht

Utrecht er fuld af smukke ting og overraskelser (man skal kigge opad), hyggelige smalle gader, husfacader med stejle gavle, statuer, hyggelige caféer og gårde. Overalt ser man en stump af byens historie. På Oudegracht, kanalen der løber gennem den gamle by, som er et livligt mylder af altid smilende folk, sejler motorbåde, cykelbåde og luksusbåde. Langs bredderne er der caféer indrettet i de tidligere varehuse. Man kan få et måltid mad eller en drink, mens man lytter til klokkespillet i klokketårnet fra det 14. århundrede, som i øvrigt er det højeste i Holland. Fra toppen af tårnet (112 m) kan man. på en klar dag, se helt til Amsterdam. Besøg også katedralen der blev bygget i 1254. Slap af i en af de smarte caféer og kik på det brogede folkeliv.
Læs mere

Oudewater

Oudewater - Ved indsejlingen til byen er der en bro - men der er ingen brovagt mellem 17.00 og 18.00, så kom i god tid. Oudewater er Hollands ældste by og berømt for sine hekse og er bestemt et besøg værd. Mange af husene stammer fra det 17. århundrede, perioden hvor Rembrandt levede. Her er rækker af kamtakkede gavle med malede skodder og andre mindesmærker fra fortiden over alt, bl.a. et væld af små flotte statuer. Besøg også kirken St. Michael fra 1601, og prøv at blive vejet på en vægt fra 1482 ved ”hekse-vejningshuset”. Har man den rette vægt, får man udstedt et dokument hvoraf det fremgår at man en gang for alle ikke er en heks. Man skal jo være let for at kunne flygte på et kosteskaft.
Læs mere

Gouda

Gouda - læg til tæt ved den gamle by ved en af kanaler, hvor de andre både lægger til. Gå en tur rundt i byen - de er meget hyggeligt og der er en flot markedsplads, hvor der afholdes det berømte ostemarked hver torsdag fra slutningen af juni til slutningen af august. Det flotte rådhus ligner et enormt stort skib. Nyd et måltid i en af de smalle gader og nyd reflekserne af lyset i kanalerne. Der er meget at opleve I Gouda: selvfølgelig ost, men også piber, keramik, ure, vafler forskellige museer og en fungerende mølle. Nogle af husgavlene er udsmykket med forskellige malede figurer - f.eks. en skægget mand som rækker tunge. Hver ½ time kan man overvære det lille skuespil, når klokken på tårnet på markedspladsen slår: grev Floris V overrækker byens nøgler til en borger klædt i grønt. På den anden side af pladsen er der en stor bygning med røde skodder - De Waag - og her bliver osten vejet. Gå en tur rundt i de smalle gader, kantet af huse dækket af blåregn. Besøg Johannes Døber-kirken som er den længste kirke i Holland. Det meste af bygningen stammer fra 1552 - før den store brand. Glasmosaikruderne er meget gamle og ekstraordinært farverige og meget detaljerede. Man kan se nærmere på ruderne med et teleskop opstillet flere steder rundt om kirken. Det fantastiske orgel kan dateres tilbage til 1736. Museet overfor er enestående og fascinerende - det udstiller keramik, porcelæn, afbildninger af livet i gamle dage. Der er bl.a. et apotek, et torturkammer fra Middelalderen og selvfølgelig masser af malerier. Nyd et måltid på en af de mange caféer på pladsen og køb ost i forretningen overfor rådhuset - et must ved et besøg i Gouda.
Læs mere

Braassemeer

Braassemeer er et lille hjørne af paradiset! Det er en rolig sø med en gruppe små øer ved indsejlingen. Den naturligehavn har en lille marina med legeplads for børn og i nærheden nogle vildtbevoksede øer beboet af omkring100 forskellige fuglearter. Et sandt naturparadis - også for ”ikke-ornitologer”.
Læs mere

Keukenhof

Efter Oude-Wetering finder man Keukenhof - den berømte tulipanpark med over 7 millioner blomster. Her er mange marker med de farvestrålende tulipaner, som man kan beundre og fotografere, mens man langsomt sejler forbi ved lav fart.
Læs mere

Amsterdam

Amsterdam - Man nærmer sig Sixhaven, som er "vejen" ind til Amsterdam. Her kan man lægge til sammen med andre store og små fartøjer, færger og forskellige skibe. Man ligger i nærheden af byens centrum og med alle de ønskede faciliteter i nærheden. Man betaler for et parkeringsskilt til båden, som skal være synligt hele tiden ligesom ved parkering af sin bil. Fra Sixhaven kan man tage en af de 2 gratis færger, der sejler 24 timer i døgnet, ind til centrum. Amsterdam er en fantastisk by, lidt skør, meget smuk og interessant (der er mange forskellige ting at opleve), man føler sig altid velkommen og så er byen meget flot restaureret -hvilket gør Amsterdam til en helt enestående og unik by. Man kan tilbringe dage med blot at gå rundt og kigge på folk, besøge de mange fantastiske museer, shoppe, og opleve historiens og kunstens vingesus - og den offentlige transport fungerer. Gå langs kanalerne, dagdrøm og slap af over en drink i en af de mange caféer, tag på loppemarked eller i antikforretningerne og sørg for at besøge byens kunstmuseer. Her er en liste over de museer og steder man som minimum bør besøge:Rijksmuseum - behøver ingen introduktion - det er her de berømte malere fra 1700-tallet udstilles, og her findes også værker af ekspressionisterne, smukke dukkehuse, porcelæn fra Delft og enestående sølv- og guldtøj. Van Gogh Museet med 200 malerier og 500 tegninger. Rembrandts hus. Stedelijk museet med moderne kunst. Annekset til Hermitage Museet i St. Petersborg. Amstelkring Museet - et hus fra det 17. århundrede beliggende ved kanalen. Anne Franks hus. Vi anbefaler også: det maritime museum, det kongelige palads, Madame Tussaud, Nemo, loppemarkedet ved Waterlooplein, blomstermarkedet, antikforretningerne ved Looier og forretningerne i Spiegelwartier-kvarteret nær Rijks og ”the red light district” om aftenen…Der er så meget at opleve - men besøg turistkontoret og få flere informationer. Nyd et indonesisk måltid eller en argentinsk bøf, evt. en kop kaffe på en af de "brune" Caféer (Hoppe eller Papeneiland) - der er masser af muligheder for spændende madoplevelser. Man kan godt sejle ind gennem Amsterdam centrum fra Sixhaven - der er faktisk 2 muligheder: Oude Schans eller Eilandsgracht. Tager man den sidstnævnte kommer man forbi Nemo, Science Museum og en let genkendelig silhuet af ”det grønne skib” og ved siden af ”Amsterdam” - en kopi af en tremastet skonnert fra det hollandske østasiatiske kompagni. Man kan besøge skibet og det giver et godt indtryk af livet om bord dengang i det 18. århundrede. Herefter sejler man under en meget lav bro - så pas på hovedet, parasollen etc. Man fortsætter meget langsomt ned ad Eilandsgracht under broer og man kommer ud på Amstel, hvor man kan se den gamle by fra en anden vinkel. Til venstre er Operahuset og Annexet til Hermitage Museet fra St. Petersborg og derefter forlader man langsomt Amsterdam og kommer forbi mere moderne bygninger.
Læs mere

Woudsend

Woudsend ligger i et knudepunkt, hvor flere vandveje mødes - og er derfor et strategisk godt sted at starte sin kanalsejlads. Den gamle landsby har bibeholdt sin middelalderlige charme, og har bl.a. stadig en gammel mølle med navnet De Lam. Møllen har et besøgscenter og en butik i det gamle møllerhus. I byen findes der butikker, et lille supermarked og restauranter.
Læs mere

Heeg

Byen Heeg er et interessant stop på grund af sin beliggenhed ved siden af søen Heegermeer. Heeg var engang en vigtig fiskerlandsby, med speciale i - og storeksportør af - ål. Rigdommen der fulgte med denne handel, er tydelig når man kigger på de imponerende bygninger på De Syl og Harinxmastritte. Besøgscentret De Helling, giver et indblik i den gamle fiskeindustri, samt de traditionelle bygningsværker der blev skabt i dens storhedstid. Her er desuden mange hyggelige strandbarer og restauranter. Fra besøgshavnen Heegerwal er der nem adgang til bymidten. For kortere dagsstop findes der en lille kaj i byens centrum. Der er endnu flere havnemuligheder på byens østside, med JH Gouden Bodem som den største.  
Læs mere

Stavoren

Stavoren er i dag centrum for vand- og sejlsport. Så der er mulighed for masser af sjov ved vandet. Da der er mange hyggelige barer og pubber, er byen også ideel for en overnatning. Hust at besøge Panthuus, et spændende museum der giver et indblik i Stavorens historie og kultur, samt Het Hanzehuis, en butik der sælger antikviteter – især skibsantikviteter. Byen var engang et vigtigt handelscentrum, lige indtil havnen mudrede til i det 14.århundrede. Stavoren er især berømt for historien om ”Damen fra Stavoren.” De lokale fortæller om en rig købmandskone, der befalede sin kaptajn at sejle ud og vende tilbage med den mest værdifulde ting i verden. Han vendte tilbage med en ladning hvede, og købmandskonen blev så rasende at hun fik det hele hældt ud i havnen - det skulle ifølge sagnet være sådan havnens tilmudring startede. Når du ankommer til Stavoren, kan du enten fortøje ved Marina Stavoren til venstre, eller dreje til højre og bruge fortøjningsmulighederne ved Stavoren Boating Association. Husk at det ikke er muligt at sejle længere end til Stavoren - da kanalbådene ikke er bygget til til den store sø, Ijsselmeer.
Læs mere

Workum

Workum kan prale af mange smukke bygninger og den imponerende kirke, Sint Werenfridus. Dermed er det en spændende by for fans af arkitektur. Udover de smukke bygninger, er Workum nok bedst kendt for Huisman-museet, dedikeret til den populære hollandske kunstner Jopie Huisman. Museum Warkums Erfskip er endnu en mulighed for at komme på museum i Workum - her er der en fin samling af keramik, skibsmodeller og andet håndværk. Derudover er her hyggelige restauranter og cafeer. Fra Workum er der desuden gode togforbindelser til større hollandske byer.
Læs mere

Bolsward

Bolsward har en rig historie, og hele byens centrum er blevet erklæret bevaringsværdigt. Her løber adskillige små kanaler gennem byen, der nærmest er perfekt for en hyggelig aftentur - og nyd desuden det gode udvalg af cafeer, restauranter og butikker. Besøg Sonnema Destilleriet, hvor du kan smage på Berenburg, en spiritus der brygges på 71 forskellige urter. Bolsward var engang en rig by, hvilket er reflekteret i den smukke arkitektur - f.eks. rådhuset. Husk også at Bolsward hvert år i juni afholder en livlig fire-dages høstfestival.
Læs mere

Ijlst

Ijlst er en af de ældste frisiske byer, og har en lang tradition for skibsbygning. Her kan man i august lade sig underholde af Friesland Cup´en, hvor stangspringere konkurrerer i at springe over kanalerne.
Læs mere

Sneek

Det er svært at tro, men for ca.1000 år siden lå Sneek faktisk ud til havet. Dræning har dog flyttet havet længere væk, hvilket er en af grundene til områdets store skønhed. Byen Sneek ligger i dag midt i et stort netværk af vandveje, og fortjener prædikatet som Frieslands sejladshovedstad. Attraktionerne inkluderer den smukke Waterpoort, samt Fries Scheepvaart Museum, der ved hjælp af historiske malerier og restaurerede skibe, giver et godt indblik i byens fortid. "Het National Modelspoor Museum" er et paradis for modeltogsentusiaster - og har bl.a. modeller af alle hollandske tog, der nogensinde er blevet bygget. Sneek kan ligeledes byde på ugentlige markedsdage - og her er også togforbindelser til de større hollandske byer. Kajplads er tilgængeligt gennem hele byen, med De Kolk, der ligger foran Waterpoort, som et af de mere populære. Alternativt er der kajplads ved de mange marinaer på byens østside.
Læs mere

Terherne

Terherne er en lille by, beliggende på en ø af samme navn, og ligger som et hjerte i det naturskønne frisiske sø-område. Byen kan nås via en enkelt vej, og er omgivet af ”poelen” (damme) og søen Sneekermeer. Omkring Terherne kan du i løbet af forår, sommer og efterår, opleve et væld af spændende aktiviteter og vandsports-konkurrencer. Her findes også gode restauranter og masser af hyggelige ankerpladser.
Læs mere

Grou

Engang gjorde manglen på veje at fiske- og fragtbyen Grou var umulig at komme til fra landsiden, men tilsvarende let at komme til i båd. Den største kirke hedder St. Piterskerk - og er opkaldt efter den frisiske helgen St. Piter. Grou har i dag udviklet sig til et populært sejlads-og vandsportscentrum - men er også kendetegnet ved sine tre restaurerede vindmøller. Som en kuriøs sidebemærkning, skal det nævnes at Grou har øgenavnet Tsiisferdunsers (ostedansere). Navnet kommer fra en historie hvor en musiker blev betalt med ost, efter at have spillet til en fest i byen.
Læs mere

Princenhof

Naturområdet Princenhof ligger i nærheden af Grou og nationalparken Alde Feanen. Her er der rigeligt med naturskønne ankermuligheder, småøer og spændende vandveje, der kalder på at blive udforsket.
Læs mere

Akkrum

Akkrum har lidt over 3.000 indbyggere og byder på rigeligt med butikker og spisesteder, hvilket er med til at gøre byen til et af områdets bedste steder at slappe af i. Hvis du vælger at stoppe i Akkrum, er der adskillige offentlige ankerpladser og private mariner at vælge imellem. Den store JH Tusken de Marren på byens vestside, har gode faciliteter for besøgende både, hvilket også gør sig gældende hos De Drijfveer.
Læs mere

Joure

Joure tilbyder både historiske, kulturelle og mere fornøjelsesbetonede aktiviteter - så det er absolut tiden værd at gøre stop her. Joure er berømt for sin fremstilling af traditionelle frisiske ure (stoelklokken og staartklokken), der også har dannet grundlag for byens farverige handelsfortid. I dag fortsætter en håndfuld håndværkere med at fremstille de traditionelle ure. Husk også at besøge de to smukt restaurerede vindmøller. Man kan komme til Joures besøgskaj gennem en åben vandlås, men her kan være travlt i højsæsonen. Som et alternativ er der fortøjningsmuligheder på øen overfor vandlåsen eller langs Noorder Oudeweg.
Læs mere

Hindeloopen (Le Boat)

Le Boat Base - Ligger i den historiske fiskerby Hindeloopen, som ligger i hjertet af det smukke Friesland-område i Holland. Nyd sejladsen på regionens søer og kanaler.
Læs mere