Sejl på de traditionsrige floder og kanaler i Holland

Glæd dig til at sejle gennem farverige tulipanmarker i det hollandske landskab, hvor de traditionelle vindmøller rager op over hustagene.

I Holland er der stor tradition for at leve livet på vandet. Sejl i din egen dejlige flodbåd og få en ægte hollandsk oplevelse! En bådferie er den bedste måde at opleve dette smukke land på og blive venner med den venlige befolkning. Beundr de traditionelle vindmøller, som kranser din sejlrute, tag på cykeltur i omegnen og læg til i hyggelige marinaer med moderne faciliteter eller lige ved byens torv.

På en kanalferie i Holland kan du sejle i dit eget tempo og forbi marker med farvestrålende tulipaner, hyggelige landsbyer og større kosmopolitiske byer. Det er også stedet for at opleve alt lige fra de store hollandske kunstneres mesterværker til de berømte hollandske oste. Her er aktiviteter for alle aldre - og badning og fiskeri i de glitrende søer er også muligt.

Friesland-Amsterdam-regionen er fyldt med historie og kulturarv, særligt Amsterdam og Utrecht. Besøg Anne Franks hus i Amsterdam, det kongelige palads og Dom Square. I det historiske Utrecht skal du ikke gå glip af en tur til Stadskasteel Oudaen - et befæstet hus forvandlet til et bryggeri.

Vandsport: Sø-distriktet er berømt over hele Europa som en destination for vandsportsferier. Sejlads er ikke blot en fritidsbeskæftigelse i Friesland - det er en livsstil. Tjek vandsportsstederne i Sneek og Grow, hvor man kan leje kajak, jetski og sejljoller.

Cykling: Holland er kendt for ikke at have nogle bakker, hvilket gør landet ideelt for cykelture. Lej cykler til at have med ombord, og cykl forbi tulipanmarker og rustikke, restaurerede vandmøller, eller stop i en landsby, for at nyde en portion østers eller dampede muslinger og se verden passere forbi.

Fiskeri: Lystfiskerferie i området er faktisk meget populært. I de fleste farvande kan man fange sandart, karpe, gedde, brasen, skalle og aborre. Netværket af kanaler, floder og søer udgør en smuk kulisse, så hvorfor ikke give det en chance at forsøge sig med selv at fange aftensmaden?

De søvnige fiskerlandsbyer i det nordlige Friesland giver et dejligt twist til det kosmopolitiske Utrecht og Amsterdams flot svungne husgavle fra det 15.-16. århundrede. Læg båden til kaj direkte ved torvet i de maleriske byer eller ved et hyggeligt spisested med udsigt til hverdagslivet langs kanalen.

På sejlturen gennem de grønne landskaber på vandvejene, der har inspireret så mange berømte, flamske malere, ses sirligt holdte marskgårde med stråtag, fiskerhuse med pudsige andereder på gavlen og traditionelle sejlbåde fra en tid, da vandet var den almindeligste transportvej.

Mange gamle traditioner er bevaret, og ombyggede flodpramme med blomsterkasser, havebænk og vasketøjet til tørre er stadig en livsstil og boform for en stor del af befolkningen.

 

Flodbåde på de hollandske kanaler

Udforsk sejlområderne i Holland

I Holland findes der to spændende sejlområder. Læs mere om disse herunder.

Flodbåd lagt til kaj i Friesland

Friesland

Denne region i det nordlige Holland er berømt for sine naturskønne kanaler, floder og massevis af uspolerede søer. Området har lang tradition for sejlads, og om sommeren er der gode forhold for vandsportsaktiviteter og interessante festivals at besøge. En flodbådsferie i Frisland giver dig et spændende udvalg af ruter, med mulighed for at stoppe i områdets hyggelige havne og mindre byer, hvor du kan fordybe dig i den hollandske charme og glemme alt om stress og jag. Stop for en frokost i én af de traditionelle fiskerby og nyd et glas lokalt øl - måske med friske muslinger til. Tag dig tid til lidt sightseeing i den smukke by Lemmer. En tur i en lejet kajak i det naturskønne Grouw vil også være en stor oplevelse. Havfugle svæver over dig og bidrager til de smukke naturomgivelser.

Højdepunkter i Friesland: 

 • Hollandske pandekager i pandekagehuset De Friese Doorloper, Hindeloopen
 • Et tæt netværk af søer og kanaler i maleriske landskaber
 • Giethoorn - Hollands lille Venedig
 • Fantastiske forhold for cykelture
 • Frisiske byer og glimtende søer
 • Vandsport ved Stavoren – den ældste by i Friesland
 • Historiske Bolsward
Kort over Friesland
Flydende restaurant på kanal ved Amsterdam

Amsterdam-området

På en flodbådsferie i området syd for Amsterdam får du endeløse tulipanmarker, interessante byer, gode bademuligheder og mange kulturelle seværdigheder. Oplev et traditionelt ostemarked, bygninger i den unikke, hollandske byggestil og storbyen Amsterdam - kanalernes hovedstad og ikke mindst byen med de mange cykler. Byerne Edam og Alkmaar har en lang historie med ost. Vinkeveense Plassen er et vigtigt, rekreativt område med mange vandsportsaktiviteter såsom svømning, dykning og sejlsport. Oplev moderne kunst på kunstmuseet Jan van der Togt eller Cobra Museum of Modern Art i Amstelveen. Oplev de største og mest traditionelle byer i Holland - Utrecht, Haag eller Rotterdam, eller typiske, hollandske landsbyer som Delft. Gå ikke glip af de blomstrende marker og haver i nærheden af Lisse og Leiden. For at sejle til Amsterdam, anbefaler vi, at båden lægges i havn i Weesp. Derfra kører nærbanen hyppigt direkte til centrum af Amsterdam på 10 minutter. Har du god sejlerfaring, ligger Six Haven Marina overfor Amsterdam Central Station.

Højdepunkter i Amsterdam-området: 

 • Forårets farvestrålende tulipanmarker
 • Gouda-ost og hollandske pandekager
 • Et tæt netværk af søer og kanaler i maleriske landskabert
 • Amsterdams kosmopolitiske livsstil og mange kunstgallerier
 • Blomsterparken Keukenhof, Lisse
 • Den store sluse i Muiden
 • Fantastiske forhold for cykelture
 • Blauw Museum i Delft
Kort over Amsterdam

Praktisk information om sejlads i Holland

Hollands vandveje er nemme at navigere i, og alle sluser og broer er bemandet. De to sejlområder, Friesland og Amsterdam-området, er derfor rigtig gode valg – også for nybegynderen.

Broer

I Hollands flade landskaber er der ikke et stort behov for sluser. Derimod finder du mange vippebroer og vindebroer. Brovagten vil ofte, specielt i byerne, afvente at få flere både igennem samtidigt, da al øvrig trafik på landjorden går i stå hver gang en feriebåd skal passere igennem. Hav småpenge klar, da brovagten skal have et mindre gebyr for at lade dig passere. Ofte rækker brovagten dig en lang stang med en lille pose til at putte de aftalte mønter i. Undertiden hænger der en stor, hollandsk træsko, hvori man lægger betalingen.

Gode betegnelser at kende i de hollandske kortbøger:

 • Brug og Bruggen = De hollandske ord for broer. Alle større broer har et nummer og et navn.
 • Kunstwerk = Konstruktion/bro
 • Naam = (Broens) navn
 • Trefwoord = Stedet, hvor broen findes på et kort
 • Bijzonderheden = Særlig information. F.eks. information om hvorvidt broen betjenes af brovagt, er automatisk eller selvbetjent, med hvilke intervaller broen åbnes osv.

Sluser

Sluserne i Holland er, ligesom broerne, meget velholdte. Hav småpenge klar, da slusemesteren skal have et mindre gebyr for at lade dig passere. Ofte rækker slusemesteren dig en lang stang med en lille pose til at putte de aftalte mønter i. Undertiden hænger der en stor, hollandsk træsko, hvori man lægger betalingen. Sluserne er ofte lukket for frokost og for en kort kaffepause om eftermiddagen.

Marinaer

I marinaer kan man blive opkrævet et mindre beløb for overnatning. Der afregnes almindeligvis efter bådlængde og antal personer ombord. I højsæsonen er marinaerne ofte tæt belagte, så ankom ikke for sent, hvis du ønsker at overnatte i en marina.

 • I Amsterdam ligger marinaen meget centralt, men alligevel roligt. Med lidt forsigtighed kan kan godt sejle med sin båd gennem byens kanaler. Dette er en fantastisk måde at opleve byens attraktioner på.
 • I Gouda ligger marinaen midt i den gamle by.
 • I Utrecht kan man lægge til direkte ved kajsiden eller overfor katedralen. Man kan få udleveret en plan over byens kanaler og de mange broer ved indsejlingsslusen, hvor man også betaler en mindre afgift.

Betaling med kreditkort

På baserne accepteres følgende kreditkort til betalinger og spærring af båddepositum og brændstofdepositum: Visa og MasterCard.

Bemærk venligst, at man selvom man kan betale med kreditkort i de fleste restauranter, hoteller, forretninger og supermarkedskæder, er det ofte ikke muligt i de mindre supermarkeder og købmandsbutikker.

Amsterdam

Dette afsnit er specielt for vores gæster, der sejler fra basen i Vinkeveen og gerne vil til Amsterdam.

 • Erfarne sejlere kan lægge til i den private marina Six Haven (eneste mulighed). Marinaen ligger skråt overfor Amsterdams hovedbanegård på den anden side af Rijn-kanalen. Herfra går der en gratis færge med regelmæssige afgange direkte til centrum.
 • Det anbefales dog generelt ikke at sejle på Rijn grundet den tunge erhvervstrafik. Om muligt er det bedst at lægge til i byen Weesp (tæt ved Muiden), og derfra tage nærbanen ind til Amsterdam. Der går tog ca. hvert 10. minut.