Aigues-Mortes er et besøg værd på din flodbådsferie

Oprindeligt blev byen bygget ved kysten, men Rhone-flodens delta har ændret sig gennem årene og nu ligger byen inde i landet, men dog ikke lang væk fra Middelhavet. Navnet Aigues-Morte betyder ”de døde vande” og refererer til, at den var omgivet af det delvist stillestående saltvand i marsken. Andre byer, som bliver gennemstrømmet med fersk vand, kaldes ”Aigues-Vives” (levende vand). Byen blev grundlagt af romerne omkring 100 før Kr. og senere omkring 1240 var den franske Louis IX interesseret i at udvikle byen til en havn ud mod Middelhavet. Byen blev udbygget og renoveret og blev befæstet med flere tårne og blev udgangshavn for korsridderne fra 1248. Senere blev byen omgivet at bymure og voldgrave. Der er nu en mere moderne by uden for murene og den gamle by er meget velbevaret og spændende at opleve. I dag er byen en stor turistattraktion, som kan sammenlignes med Carcassonne.

 

Der er ikke andre steder som Aigues-Mortes. Bag byens 4 temmelig imponerende middelaldermure ligger en livlig mindre by med mange forretninger, barer og restauranter og med en charme, som gør en dag her til en oplevelse. Et besøg i Constance-tårnet er et must. Her er skiftende kunstudstillinger og en permanent udstilling om byen og tårnets historie. Der er en fantastisk udsigt fra toppen af tårnet. Tag derefter en spadseretur på voldene – dette er en sjov oplevelse, fordi du kan se saltbjergene udenfor byen og også se ned i de gamle gader i byen og ind i folks haver. Det er et enestående sted for fotos af hele byen. Voldene er velbevarede og i hvert vagttårn er der en mindre udstilling om højdepunkterne af byens historie. Besøg også kirken ved St. Louis-pladsen med en interessant sigøjnerudstilling. I de smalle gader i indenfor bymuren er der mere end 100 kunstgallerier og næsten lige så mange antikforretninger – men forvent turistpriser. Forretningerne i Grand Rue Jean Jaures er mest turistede, men de har åbent til sent og er sjove at ose i. I samme gader finder man også delikatesseforretninger med hjemmelavet chokolade og nougat med nødder og frugt.


Der er markedsdag onsdag og søndag formiddag i Avenue Frederic Mistral.


Da der kommer rigtig mange turister til Aigues-Mortes kan det betale sig at gøre en lille indsats for at finde en god café eller restaurant. Tricket hertil er at gå lidt væk fra hovedpladsen og de mange restauranter der. Gå på opdagelse i de små sidegader, hvor du finder alle slags spændende og finurlige barer, caféer og spisesteder. En mulighed kunne være Café de Bouzigues (7 rue Pasteur) med den smukke gårdhave eller L'Atelier de Nicolas (28 Rue Alsace Lorraine), Boem (253 Avenue du Pont de Provence) med deres fusionskøkken og behagelige udendørs servering. Hotel-restaurant Villa Mazarin La Table (35 Blvd Gambetta) har en overdådig indretning og et lækkert fransk køkken.  For en drink prøv Hotel Les Templiers (23 rue de la Republique) – med en funky indretning og en herlig bar ved hotellets pool.


Et andet bud kan være Restaurant La Camargue, 19 Rue de la Republique; som tilbyder sigøjnermusik og indimellem flamencoopvisning i bygningen fra det 18.århundrede (Det påstås, at det er den ældste restaurant i byen). Et stort ildsted dominerer rummet og patioen i skyggen af vinblade. Stedet er måske en smule turistet, og der serveres den bedste gastronomi, men det er en fantastisk atmosfære. Udover forskellige grillede retter er der diverse lokale specialiteter som ”gardianne de taureau” (langtidssimret gryde af marineret tyr, oliven og grøntsager) eller ”rouille de poulpes” (blæksprutter i stærk hvidløgssauce).


For en særlig kulinarisk oplevelse skal man gå over sporene til stranden ved Beauduc og så gå over sandet for en frokost i det fri enten hos ”Chez JuJu” eller ”Chez Marc et Mireille”. Begge steder er ikke meget mere end en strandbar – man sidder ved picnic-borde – men her er helt friskfangede fisk, rejer m.m. grillet eller stegt i den brandefyrede ovn med en let hvidløgssauce. Begge steder er små og meget populære hos de lokale og strandelskerne, så det tilrådes at reservere bord på forhånd.

Oplev de smukke flamingoer i på bådferie i Camargue

Omgivelserne omkring den sydlige del af Aigues-Morte er den røde Etang (saltvandslagune) og de er røde på grund af den høje koncentration af salt. Udover dette kan du se bjerge af salt, som er blevet produceret her i århundreder og som er berømt over hele Frankrig for sin gode smag (kig efter ”La Fleur du Sel” i supermarkederne). Har du interesse derfor, kan du hoppe på det lille turisttog og tage en tur ud i saltmarsken. Man får en fantastisk udsigt til de imponerende bymure fra afstand, de røde saltlaguner og saltbjergene. Er du heldig kan du også se flokke af flamingoer – og her er meget andet interessant dyreliv. Turen tager 90 minutter og der besøges også det lille museum for saltproduktion i gamle tider.

Kommer du til Aigues-Mortes omkring Bastille-dagen d. 14/07 er der mulighed for at opleve de traditionelle fyrværkerier. Det begynder kl. 23.00 i nærheden af de sydlige volde. Faktisk starter Bastille festlighederne dagen før her med et fakkeloptog fra Place St. Louise kl. 21.00.

Læs mere om flodbådsferie i Camargue her.