Murano og Burano – 2 charmerende øer i den Venetianske lagune

Murano
Murano er en fantastisk ø og by. Besøg den charmerende kirke Santi Maria e Donato fra det 17. årh. eller andet af den særlige lokale farvestrålende arkitektur. Men ikke mindst er øen kendt for sin glaskunst og glasmuseum.
Murano er en kompakt ø og det er nemt at komme rundt til fods. Her er nogle tips til steder at besøge på jeres tur til øen – bare det at slentre rundt i byen og langs kanalerne er en stor oplevelse i sig selv. Murano består egentlig af 5 småøer bundet sammen af broer og øen har sin egen Canal Grande, som snor sig mellem øerne. Det er Venedig i en miniature udgave og her er ikke lige så mange mennesker.

murano

Murano Glasmuseum - Museo Vetrario
Glasmuseet ligger i Palazzo Giustinian lige I nærheden af Santa Maria e San Donato kirken. Paladset blev oprindeligt brugt af biskoppen af Torcello og huser nu en samling af glas fra det 51. til 20. årh.

Adressen er: Fondamenta Giustinian 8, 30121 Murano.

glas-murano

Udover en enestående permanent samling viser museet løbende udstillinger med fokus på forskellige glaskunstnere eller perioder af Muranos berømte glaspustere. Glasmagerne startede allerede i 982 i Venedig, men blev i 1291 p.gr.af brandfare flyttet til øen Murano og alle Venedigs glaspustere på det tidspunkt blev tvunget til at flytte til Murano og de levede under dødsstraf hvis glaspusteriets hemmelighed spredtes udenfor øen. Der er en guidet rundvisning på 45 minutter. Her kan man beundre glasproduktionen i sin oprindelse, den arkæologiske samling og se de enestående glas fra det 15. årh. dekoreret med farvet emalje til mosaikglas og raffinerede filigranglas fra det 20. årh.

Oplev glaspusteren i arbejde
Der er temmelig mange steder på Murano som giver dig muligheden for at se en glaspuster i arbejde. Nogle gange skal man give et beskedent beløb i entré og det forventes af den besøgende efterlader en drikkeskilling til glaskunstneren efter forevisningen. Demonstrationen varer ikke så længe men vil give dig en god fornemmelse af hvorledes glasset pustes og hvordan ornamenterne bliver lavet af det flydende glas. Det er muligt bagefter at købe en af kunstnerens produkter med som souvenir.

Santa Maria e Donato kirken - Basilica di Santa Maria e Donato

basilica-santa-maria
Den originale kirke blev bygget i det 7. årh. og det gør den til én af de tidligste kirker bygget i Venedig. Den blev bygget for at huse de formodede relikvier af St. Donato og af dragen som dræbte ham – relikvierne blev bragt til Murano som en del af plyndringerne fra det 2. korstog. Det indre af kirken viser et mosaikgulv – originalt fra det 12. årh. og renoveret i 1970-erne og desuden en mosaik af Madonna´en fra samme periode.

Burano

burano
Øen i Den Venetianske Lagune – som er verdensberømt for sine smukke kniplinger. Udover dette er det en fantastisk malerisk ø med sine farvestrålende huse, små kanaler og både – og her har både Le Boat og Locaboat tillægningssteder. Øen er desuden et fint sted som base for besøg i selve Venedig med Vaporettoen – i stedet for din egen båd.

Burano praler med at være det ældste center for broderede kniplinger og er en smuk ø i nærheden af Venedig. En gammel legende om Burano fortæller at en forlovet fisker, som var ude og sejle øst på, blev fristet af en havfrues sang. Fiskeren modstod dog fristelsen og blev belønnet for sin troskab af havfruernes dronning, som var imponeret over at en mand kunne modstå den smukke sang. Den forsmåede havfrue ramte fiskerens båd med sin hale og skummet, som blev dannet af denne bevægelse, kreerede det slør, som hans brud skulle bære til deres bryllup. På bryllupsdag blev bruden beundret og misundt af de andre unge piger på øen. Pigerne forsøgte at gendanne den samme effekt af sløret ved at bruge en tyndere og tyndere tråd i håbet om at kunne skabe et endnu smukkere brudeslør til deres eget bryllup.

blonde-burano

De første kniplinger fra Burano dateres tilbage til 1550. De blev fremstillet i adelshusene og motiverne var geometriske eller blomster og dyremotiver. Igennem det 1600 årh. blev kniplingerne mere og mere avancerede og det rygtedes omkring i Europa og mange af kniplerskerne blev kaldt til Frankrig for at arbejde der. Derfor blev Frankrig en konkurrent, men har aldrig formået at komme op på samme fine og elegante stadie, som kniplingerne fra Burano. I dag udstilles mange af Burano´s kniplingearbejder på Museo del Merletto, som ligger på den lille plads. Kniplinger var så stor en del af øen berømmelse af en af gaderne er opkaldt efter én af de kendteste kniplersker Cencia Scarpariola. I dag er der ikke så mange kvinder tilbage, som stadig knipler og de arbejder som regel hjemmefra. Men i Martina Vidals atelier kan man stadig beundre, hvordan disse knipleeksperter kan skabe de smukkeste kniplinger ud fra den gamle teknik fra 1500-tallet. Kniplingerne bruges til duge, kraver, lommetørklæder og brudeslør i de højere kredse i hele verden.

Læs mere om en flodbådsferie i Italien her.

I øjeblikket kan du flyve billigt til Marco Pole med Easy Jet og til Treviso med Ryan Air. Begge lufthavne ligger tæt på baserne i Italien.