Flodbådsferie i Bourgogne - et spændende vinområde

Chalon Sur Saône – ligger i vinområdet Cote Chalonnaise. Udover at Chalon sur Saône byder på en masse smagfulde vine, er der flere attraktioner at opleve på en flodbådsferie i Bourgogne.

Når du er i Chalon Sur Saône, så besøg Maison des Vins de la Cote Chalonnaise i 2 Promenade Ste-Marie for at købe nogle af regionens gode vine. Det er en livlig by med marked 3 gange om ugen på Place St-Vincent. På pladsen ved katedralen er der mange caféer og specialforretninger bygningerne er i bindingsværk og selve katedralen er et godt eksempel på romansk arkitektur. Er du interesseret i fotografering blev opfinderen af fotoapparatet født i byen i 1765 og der er et interessant museum i Hotel des Messageries ved flodbredden. Udover kameraer er der en fin fotografisk samling som viser fotografiets historie.  Ved kajen ligger Attelier St-Jean – et kunstgalleri med udstilling af prominente kunstnere. Besøg den botaniske have og rosenhaven, som ligger 4 km sydøst for byen og har en samling af 25.000 roser. Hvert år i slutningen af juli afholdes der en kunstfestival med underholdning i gaderne. Der er et marked, som er åbent hele dagen om fredagen og også søndag formiddag, og der er en offentlig swimmingpool med udsigt over floden ved kajen ikke langt fra havnen - kan nås til fods eller på cykel.

Tillægningsstedet ligger ret tæt ved bycentrum, og der er et enormt shopping-center lige ved. Der er en gangbro, som forbinder havnen med den gamle bydel, som er fodgængerzone omkring kirken. Supermarkedet Carrefour ligger lige på den anden side af gaden ved lystbådehavnen. I L'Assiette Moulfrite, 30 quai St Cosme, som ligger i gåafstand, hersker der en varm og venlig atmosfære, og stedets specialitet er muslinger og frølår (et must at prøve, når man er i Frankrig). Man bør lægge til i lystbådehavnen ved kaj Quay des Messageries, eller Quay Gambetta. Udlejningsbåde er IKKE velkomne i roklubben, og man må heller ikke benytte de kajanlæg, som bruges til kommercielle fartøjer.

Vine fra Cote Chalonnaise

Både rødvine og hvidvine af god kvalitet er essensen af bedømmelsen af dette område vine beliggende syd for Beaune. De mest anvendte druesorter er Pinot Noir og Gamay (rød); Chardonnay og Aligoté (hvid)
Lige syd for vinmarkerne med hvide druer i Cotes de Beaune ligger Cote Chalonnaise opkaldt efter byen Chalon-sur-Saone. Da vindruer er den vigtigste afgrøde i Cote d´Or er det blide landskab præget af bølgende vinmarker. Vine som fremstilles af Chardonnay eller Pinot Noir undtagen vinene fra byen Bouzeron kan drikkes unge og er generelt til en god pris, hvilket gør dem attraktive. Gennem 1980-erne var der en høj grad af ensartethed i Cote Chalonnaise at dette i mange tilfælde kompenserede for områdets mangel på topkvalitet og vinene var derfor nogle af de bedste i Bourgogne. Men uundgåeligt regulerer markedet sig hurtigt så prisen på vine fra Cote Chalonnaise´s 4 appellationer er omkring den samme som fra mindre kendte landsbyer.

Givry – producerer hovedsagelig rødvine som er en yderst pålidelig appellation. Vinavleren Joblot laver vine som er meget mere sofistikerede end det er normalt og Domaine Thenard ligger her.

Mercurey – også overvejende helliget Pinot Noir-druen, er distriktets vigtigste appellation. Der er flere præmiere cru vinmarker, som er i stand til bliver til vine med dejlig spænstig frugtsmag. Faiveley La Framboisière aftapning er en pålidelig afspejling af hver årgang. Émile Juillot er en af bydelens stjerner.

Montagny – er dedikeret til Chardonnay, er blevet et kendt navn og solgt til mange via vin co-operativet Buxy, som er et af de mest dedikerede og innovative i Frankrig. Der fremstilles og en temmelig god mousserende vin- Cremant de Bourgogne.

Rully – som ikke skal forveksles med Reuilly I nærheden af Sancerre er ligelig fordelt med dyrkning af Pinot Noir og Chardonnay. Domaine Vincent Dureuil-Janthial er en af de bedste, men Eric de Suremain i Monthélie giver også klasse til appellationen.


Cremant de Bourgogne

Som populariteten af mousserende vin til festlige anledninger og receptioner stiger, vokser også salget af Cremant de Bourgogne. Cremant er den mousserende udgave af Bourgogne-vine og er ligesom de største boblevine et produkt af en anden fermentation i flasken. Kuldioxiden som dannes giver vinen dens mousserende karakter, men den samtidig bevarer områdernes karakteristika. Hvert år eksporteres mere end 1,6 millioner flasker – det dobbelte af for 10 år siden. Cremant er lavet efter den traditionelle ”champagne-metode”, men sælges til meget mere rimelige priser.

Crémant de Bourgogne appellation dækker en temmeligt stort geografisk rområde, der strækker sig fra nord til syd og dækker Chablisien, Châtillonnais, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise (hovedsagelig Rully), Mâconnais og Beaujolais områderne. Faktisk var det i Rully, tilbage i 1826, at Petiot- brødrene fremstillede de første mousserende vine kaldet "Fleur de Champagne«. Det var en stor succes og andre producenter fulgte snart efter. Louis Bouillot har produceret den boblende vin siden 1877 i Nuits-St-Georges.

Crémant de Bourgogne kan fremstilles af flere typer druer: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Gamay 'jus blanc´, Aligote, Melon og Sacys. Hver drue har sin egen karakteristiske smag og med gode blandingstek-nikker, produceres der en definerbar stil. Pinot Noir giver en rig og robust vin, en Chardonnay bringer aroma af hvide blomster.  Gamay er kendt sig for sin saftighed, livlighed og volumen, Aligoté´s unikke surhedsgrad øger vinens bobler. De 4 kategorier som har fået en appellation controllée i 1975, er følgende:

1) Le crémant de Bourgogne blanc – minimum 30 % Pinot Noir og /eller Chardonnay giver en velafbalanceret mousserende vin med en komplex aroma.
2) Le cremant de Bourgogne blanc de blanc – fremstillet af Chardonnay-druen og Alogoté-varianten giver en frisk og sprudlende vin – ideel ril aperitif.
3) Le cremant de Bourgogne blanc de noirs – fra ren Pinot Noir-druer.
4) Le cremant de Bourgogne rosé – fremstillet af Pinot Noir alene eller sammen med lidt Gamay for at give en frugtagtig smag.


L'Imaginarium and Sacrée Vigne

Et besøg her Louis Bouillot’s L’Imaginarium in Nuits-St-Georges vil være en fornøjelse for hele familien. Det er en oplevelse at udforske d mousserende vine´s verden til den reelle smagning og også sjovt for børnene og de kan deltage i smagningen med den alkoholfrie version. Der er 2 præsentationer: ”boblernes magi” og ”den hellige vin”, som viser historien om vingården gennem værktøjer som er blevet anvendt gennem århundrede, præsentere med farver og lys

The Imaginarium - Avenue du Jura- 21700 Nuits-Saint-Georges - France Tel: +33 (0)3 80 62 61 40: drej fra A31 mod Nuits-Saint-Georges og drej til venstre efter and betalingsstedet.

Veuve Ambal

Er den største producent af Cremant de Bourgogne og her er der et besøgscenterved hovedkvarteret I Beaune. Her er en interaktiv præsentation med en film, info om produktionen og smagning.