Den romerske by Saintes - det siges, at Rom er misundelig på byens romerske mindesmærker

Saintes ligger i den smukke del af Charente området. Saintes blev grundlagt af romerne og er i dag en smuk by kendt for sin arkitektur, både romerske ruiner og romanske kirker – og også kendt for at være fødested for en vis Hr. Guillotin. Det er en skøn by at slentre rundt i, shoppe og stoppe for en drink eller et måltid mad.

saintes

De romerske ruiner
Germanicus´s triumfbue, som du kan ser herover på billedet, står ved flodbredden og blev oprindeligt bygget i år 19 før vor tidsregning og dedikeret til kejser Tiberius, hans søn Drusus og hans nevø Germanicus. Oprindeligt stod buen på en stenbro i byen, men den blev flyttet til sin nuværende plads i 1843, da broen blev revet ned for at give plads til en nyere bro. Ved siden af triumfbuen ligger det Arkæologiske Museum med flere romerske mindesmærker og rekonstruerede mure og søjler. De originale bymure fra det 5. årh. danner en del af museet, og dets samling består lige fra store statuer, skulpturer og mosaikker til mere almindelige objekter. Udstillingen drejer sig om dagliglivet i romertiden og dækker 6 temaer: hjemmet og indretningen, mad og drikke, hygiejne og kropspleje, påklædning, fornøjelse og spil og hjemmets traditioner.

En anden populær romersk turistattraktion er Arenaen eller amfiteateret, som blev fundet lidt udenfor byen – der går en sti dertil. Amfiteateret blev bygget i år 40 før vor tidsregning og kunne dengang rumme 15.000 tilskuere. I dag er sæderne og rækkerne bevokset med græs, men man kan stadig se formen af amfiteateret og få fornemmelsen af, hvordan det må have set ud. Området var domineret af romerne i mere end 40 år, og amfiteateret i Saintes er et fantastisk mindesmærke for deres tid her. Amfiteateret er et af de ældste og største, der var i Frankrig. Ligesom i Rom kom gladiatorerne og de vilde dyr ind gennem den samme port, og var gladiatoren heldig nok til at komme levende fra kampen, gik de ud gennem samme port. Hvis gladiatoren ikke overlevede, kom de ud gennem en anden port, som var opkaldt efter Libitina (gudinde for død, lig og begravelse). I dag afholdes der heldigvis meget mindre blodige forestillinger i amfiteateret – i hele august spilles der koncerter.

amfiteater-saintes

På billedet herover kan du måske forestille dig gladiatorerne i kamp.

Thermes de Saint-Saloine er udgravede ruiner fra bygninger fra det 4.årh. og menes, at være en del af et netværk af spabade/termer.

Romansk arkitektur
Katedralen St. Pierre i byens vartegn, men kig også på klosterkirken ”aux Dames” fra det 12. århundrede, som engang var en del at et klosterkollektiv for kvinder grundlagt ca. 100 år tidligere. Beliggende på den store pilgrimsrute til Santiago de Compostela og nu en del af UNESCO´s verdensarv blev Saint-Eutrope kirken bygget af benediktinermunke og indviet i 1096. Spiret blev bygget i det 15. århundrede efter en donation fra kong Louies XI og udskæringerne indvendig er enestående. Krypten, som indeholder Saintes´s 1. Biskop Eutropius´s grav, kan beses fra gaden og er ret speciel.  

stpierre

Hestestutteri
Hestefans skal besøge Le Haras National de Saintes – 1 af de 23 nationale hestestutterier i Frankrig. Dette netværk af stutterier, som blev skabt oprindeligt for at forsyne kong Louis XIV med heste, er i dag ansvarlig for vedligeholdelse af avlsstandarder og beskyttelse af avlen – herunder de lokale Poitevin- heste og æsler. Man kan tage en guidet tur for at se hestene i de elegante stalde. Tel: 05 46 74 23 82.

Markedsdag
Der er almindeligt marked i Saintes om fra tirsdag til søndag formiddag, men den første mandag hver måned varer markedet hele dagen, og det er et besøg værd at besøge gaderne omkring klosteret, der er fyldt med stadeholdere.

Og så til det kulinariske
Der er 1 Michelin-restaurant i Saintes: La Table de Marion, 10 pl. Blair, 17100 Saintes. Med dette navn kan det være en overraskels, at kokken er en mand. Han kreerer smagfulde og raffinerede retter, som skifter efter de daglige friske råvarer.

En anden god restaurant er:
Restaurant L'Atelier Gourmand de Jean-Yves, 41 r. de la République  - 17460 Thenac.
Har ikke Michelinstjerne, men med sit traditionelle køkken og autentiske rustikke atmosfære i en tidligere stald og gode vinkælder er denne restaurant anbefales værdig.

Vil du vide mere om en flodbådsferie i Charente - klik her.

Kunne du have lyst til et tilbud på en flodbådsferie i Charente? Send os din forespørgsel her.