Sejlferie ved Split

Traditionelt er Split forbundet med Diocletian´s romerske palads i 305 før vor tidsregning, men byen var egentlig grundlagt af grækerne omkring 400 år før vor tidsregning. Det historiske centrum i Split er bygget op omkring resterne af Diocletians palads fra romertiden. Du behøver kun at spadsere rundt i byen for at erkende dette, men du kan også besøge de udgravede rester af paladsets kælder. Paladset har velbevarede gader og er beriget med nogle gotiske bygninger og andre bygninger fra renæssancen, og disse passer perfekt dertil. Paladset har 4 monumentale porte, og det er formodentlig det bedst bevarede romerske palads overhovedet.

Diocletian's Palads (UNESCO´s Verdensarv): Paladset blev bygget som en massiv struktur lidt som et romersk militærfort. De ligger ud til vandet med sydsiden og murene 170 – 200 m lange og 15 – 20 m høje og omkransede et område på 38.000m2. Paladset var færdig i 305 AD og kejser Diocletian abdicerede frivilligt, som den første romerske kejser.

Andre seværdigheder som er et besøg værd:

St. Duje´s katedralen - blev oprindeligt bygget omkring 305 før vor tidsregning som et mausoleum for den romerske kejser Diocletan (det er den ældste katedral i verden). Katedralen er en meget smuk blanding af et romersk tempel og en katolsk kirke, og den har også et smukt klokketårn, hvorfra der er en fantastisk panoramaudsigt over Split og de omkringliggende øer.

Peristil pladsen (Peristylium) – den største plads i Diocletians palads med velbevaret romersk arkitektur.

Jupiter's tempel – et antikt romersk tempel, som er omdannet til St. Johns kirke.  

2 originale ægyptiske sphinxer – den ene er placeret på Peristil pladsen og den anden foran Jupiter-templet/St. John kirken. De blev bragt hertil fra Ægypten af den romerske kejser Diocletian.

Riva er byens promenade. Siden 2007 har Riva haft et nyt moderne look, hvilket ikke falder i manges smag.

Varoš – er en af de ældste dele af byen. Tidligere boede der hovedsageligt fiskere og bønder. Her er charmerende gader og smukke små huse. 

Galerija Meštrović – et galleri med værker af Ivan Meštrović - en berømt kroatisk skulptør.

Det Archaeologiske Museum – det ældste museum i Kroatien. Det ligger ca. 20 minutters gang fra den gamle bydel. 

Getski vrtal, Dominisova gaden er den mindste park I Split beliggende inde i Diocletians palads (det eneste grønne område indenfor bymurene).

Byen Split er absolut et besøg værd – og ikke kun for den historiske interesserede. I kan sejle dertil I jeres båd eller tage en af turistfærgerne som går i fast rutefart fra flere steder bl.a. Trogir.

Læs mere om Split og området her.