Flodbådsferie i Masurien

Vi har prisgaranti, og er medlem af rejsegarantifonden - vi sidder klar til at hjælpe på tlf. 3916 3344

Ferie i Masurien

Grønne Masurien er et af de bedste turistområder i Polen. Regionen er dækket af store skove fulde af vildt og en masse smukke søer spredt ud over landskabet (der siges at være mere end 1000 søer), som alle er forbundet med smukke og fredelige kanaler. Det er et paradis for folk som elsker bådferie, natur, afslapning og aktiviteter på vandet samt spændende kultur og god mad. Det er også storkenes land og man oplever mange af dem på markerne, når de søger føde og deres enorme reder ses på hustegene og nogle af telefonpælene er særligt indrettet for storkereder. Vandet er fuld af brasen, ål, skaller, aborrer, gedder, suder og endda enorme havkatte og lytter man til fiskerne er der ingen ende på antallet af fisk. Man kan også lytte til svanerne, som kommer her for at kurtisere og danne par.

Det er blot noget af dyrelivet som skal opleves - spiselige bær og svampe og de store fredede områder, herunder Masurian Landscapepark, der bestående af 11 naturreservater. En af dem, Luknajo-søreservatet, har været opført på UNESCO´s naturarvsliste siden 1977 og her finder man ca. 1000 par af knopsvaner og det er en af de største ynglepladser for denne art i Europa. Et andet reservat er opdrætningsstation for den europæiske bison. De Masuriske søer er så velbevarede at hvert sted man kommer forbi er uspoleret og en fornøjelse af opleve.

 

 

Gastronomi

Nyd den enestående atmosfære i de masuriske søer, som kombinerer fascinerende landskaber med indbydende landsbyer. Efter en dagssejlads kan du slappe af i en charmerende restaurant og nyde de lokale retter tilberedt med mange urter og krydderier. Polen har en righoldig gastronomi, som blot venter på at blive smagt op og  oplevet. i hver en restaurant bliver du lokket af den lokale og rige gastronomi fremstillet af oksekød, fisk og mange urter og krydderier. Prøv f.eks. også den lækre kage "Sekacz". Oplev f.eks. den luksuriøse restaurant indrettet i den enorme teutoniske borg i den  smukke by Ryn, som også har mange vidnesbyrd om den tyske kultur.

Pisz

Er en dejlig miniatureby. Her er ikke mange historiske attraktioner, men byens charme og atmosfære erstatter denne mangel, så den er et besøg værd. På en spadseretur rundt i byen skal man bl.a. ligge mærke til det ældste monument - tårnet til St. Johan kirken, som blev rekonstrueret efter en brand i 1649. Selve kirken er fra det 18. årh. og har en del skatte så gå ind i kirken og se dem.  I byen er der også ruinerne af en korsridderborg og mange enetages huse fra det 18. og 19. århundrede. Egnsmuseet ligger i det ny gotiske rådhus og har en udstilling med flora og fauna fra den omkringliggende skov, polsk litteratur og en samling effekter som relaterer til Pisz´s historie. Hovedattraktionen er dog den fantastiske natur som omgiver byen - maleriske marker og enge, skove fulde af vilde bær og svampe og søernes krystalklare vand. Byen blev grundlagt under korsridderne i det 14. århundrede og var tidligere en centrum for biavl. Beliggenheden ved flod og sø gjorde at vandvejene blev brugt til handel og transport og mange bragte deres gods gennem Pisz på deres rejse til og fra Gdansk. Byens erhverv har altid været tilknyttet skovene og træ har altid været grundlaget for byens eksistens. Efter 2. verdenskrig er byen blevet genopbygget fra total ruin og i dag er byen et godt sted at besøge med faciliteter som kan opfylde ethvert ønske. I lysninger i skoven ligger restauranter gemt i omgivelserne. Besøg den med et Vikinge-tema og et stort langskib skjult i græsset og totempæle m.m. Læg til her midt i ingenmandsland for at spise frokost.
Læs mere

Sztynort

Man kan krydse den store langstrakte sø Jezorio Kisajno og sejle til en marina, som ligger gemt væk for enden af den lille sø Sztynorckie. Indsejlingen til marinaen ligger gemt af siv og kan kun ses fra afstand fordi den er markeren med signalbøjer. Her er det godt med en kikkert. Omgivelserne byder på overraskelser. Sztynort ligger på en halvø der på 3 sider er omgivet af søer, endvidere er der et stort skovområde omkring byen der ellers er kendt over hele Polen for sin flotte egetræs allé, der er mellem 3 og 400 år gammel. Fra starten af 1500 tallet var byen ejet af grevefamilien Lehndorf, der i 1600 byggede et slot i byen. Dette slot blev ødelagt af brand i 1656, senere i 1695 byggedes et nyt slot i barok stil. Bagved blev slottet anlagt en park, hvor der blev plantet et egetræ hver gang et nyt familiemedlem fødtes. I parken er der en klassisk havepavillon fra 1800-tallet, et nygotisk kapel samt en jagthytte. Den sidste ejer var under 2. verdenskrig i modstandsbevægelsen og med i et mislykket attentat mor Hitler, men han blev fanget og henrettet i 1944. i dag ejes det at investorer og er temmelig forfaldent – men der planlægges at indrette hotel der. Resterne af ”Førerens” bunker ligger kun få kilometer herfra, idet det tidligere var den russiske grænse.  Der er mange servicefaciliteter i den store marina, restauranter, og supermarkeder, butikker og selvfølgelig toilet og brusefaciliteter.
Læs mere

Ogonki

Ogonki ligger mellem Wegorzewo og Gizycko I hjertet af Polens mest attraktive region. Også her er der en lang række muligheder for vandsport, her er dybe skove og mange historiske monomenter. Her er flere steder som er tilknyttet 2. verdenskrig - herunder Himmlers bunker i nærheden af Pozezdrze (en del af et forsvarssystem byggettil at forsvare Hitler´s hovedkvarter i Gierloz) og andre bunkere i selve Ogonki. I Middelalderen var området også under indflydelse af Korsridderne. Senere blev området en del af Preussen og det tyske kejserdømme. Området blev først en del af Polen efter 2. verdenskrig.
Læs mere

Gizycko

På søen Niegocin, den største sø af de mellemste række af søer, ligger byen Gizycko ligger ved den nordlige ende. Ved kanalbredderne er der tillægningspladser for bådene, hvis man ønsker at gøre et stop. I Guzycko kan det være lidt svært at finde en marina med vand og landstrøm. Der er ikke meget at se i byen. De 2 eneste monumenter er store forladte bygninger - resterne af en borg fra det 14. Århundrede bygget af de tyske ordensriddere og en træsvingebro fra midten af det 19. århundrede, den ene af kun 2 eksistrende træsvingebroer i Europa. Man kan besøge et andet monument udenfor byen, borgen Boyen. Byen er den største by i området og der kan handles ind her. Gizycko, der er omgivet af mere end 110 søer, er regionens centrum. Den er også udgangspunktet for stier, der fører til Wegorzewo, Mikolajki og Ruciane Nidy og mange andre steder. Talrige, veludstyrede sejlklubber skaber gode betingelser for sejlsporten. Gizycko er præget af historien om de tre nationaliteter, der har befolket området gennem århundreder - polakker, tyskere og litauere - tre kulturer smelter sammen til én. Byen er omtalt allerede i det 2. årh. da den lå på ”ravruten” og samtidig en af grenene som benyttedes af de romerske købmænd - og allerede dengang var byen befæstet. Ellers har byen være under både tysk, russisk og litauisk herredømme. Det mest insteressante monument af historisk interesser er Boyen borgen. Den er et sjældent eksempel på det 19. Århundredes tyske arkitektur og er en af de bedst bevarede forsvarsværker fra det 19. århundrede i Polen. De første sten blev lagt i 1844. Borgen, som aldrig er blevet besejret er nu et center for underholdning og hvor der i dets amphiteater opføres koncerter og festivaller, her er også et museum og man kan få en guided rundtur. Byens gamle vandtårn bygget i ny-gotisk stil er nu blevet et af byens mest unikke turistattraktioner. For at komme op i toppen er der 129 trin - og øverste etage ligger 162 m over jorden. Der er en café øverst oppe og en helt fantastisk udsigt over byen og de omkringliggende søer og skove. Inde i tårnet er der også et lokalt museum som skildrer livet i tidligere tider.
Læs mere

Ryn

Ryn er en smuk lille by, beliggende direkte ved de store Mazuriske søer og er et yndet turiststed. I bymidten ligger et slot fra Korsridderordenen og i søerne omkring er fulde af fisk. Et herligt sted for historieinteresserede og naturmennesker og vandsportsaktive.  Byen er ikke påvirket af mange turister og atmosfæren er anderledes end de fleste andre steder i omegnen – mere roligt og forfinet. Folk kommer hovedsagelig for at besøge borgen - som stammer fra det 14. årh. og senere er rekonstrueret i nygotisk stil. Den majestætiske korsridder borg kan ses fra lang afstand længe før man kommer til byen. Den huser det Regionale Museum og er stolt af sin samling af over 700 genstande som relaterer til etnografi, geologi, arkæologi og kunst. Der afholdes festivaller, hvor der opføres ridderturneringer m.m. som i Middelalderen. Umiddelbart inden man ankommer til Ryn, sejler man forbi en mærkelig lille ø, Duza Wyspa, som er dækket med tusinde af sorthovedet måger.  I århundrede har hele regionen tilhørt de tyske korsriddere, hvis bedrifter og våbenføring er gået ind i legenderne og historien, ligesom Tempelridderne i Frankrig. Her er mange relikvier tilhørende denne orden af munke-soldater og en af dem er borgen ved Ryn (fra det 14. årh.), som dominerer den lille by og de farverige malede huse oppe fra de høje mure. Borgen er nu renoveret og omdannet til et luksushotel og i dets korridorer og sale finder man rustninger, malerier og mange våben fra Middelalderen. Det er en ægte borg, hvor der ikke er fare for at børnene kommer til at kede sig. Få hundrede meter derfra er en af de sidste karakteristiske vindmøller, som tidligere lå spredt rundt i landskabet.
Læs mere

Mikolajki

Det er ikke kun I Mikolajki at man finder ud af at man er et fremmed sted - og ikke kun på grund af sproget.  Man finder hurtigt ud af at luften er lettere og atmosfæren mere afslappet. Man mødes af smil overalt og ens øjne fanger hele tiden nye ting og nu er de på ferie. Marinaen råder over parkeringspladser mens I er undervejs med båden, her er smarte forretninger og supermarkeder, skibsprovianteringer, restauranter og spillesteder. Tager man ind til byen finder man butikker med ravsmykker, flere supermarkeder (man kan betale med kreditkort) og kirker som ligger på bakken ovenover byen. Når I vil starte sejladsen kan I vælge at sejle mod nord eller syd - Mikolajki ligger lige i midten. Byen ligger direkte ved søen og er en populær ferieby med vandsportsaktiviteter. Byen er også kendt for at holde et utal af sommerregattaer og den tiltrækker mange sejlentusiaster hvert år. Her er også en festival for sømandsshanties. Byen er indgangen til den enorme Sniardwy-sø og er en smart og hyggelig by med smukke huse og 3 broer. Her er flere hoteller, forretninger og spisesteder. Den store marina er den største i Masurien og der er hundredvis af sejlbåde og turistturbåde.  I tavernaer som ”Lady Mary” og ”Pod Zlamanym Pagajem” kan man nyde koldt øl i selskab med bådfolk fra hele området og lytte til shanties (sømandssange) hver aften. Der er mange andre steder langs kajerne og der er en fin stemning der. Reservatet "Jezioro Łuknajno" ligger ved søer søen Łuknajno og er omfattet af fredningsbestemmelser siden 1937. Efter krigen, i 1947, blev området anerkendt som fuglereservat. I 1977 blev dette reservat indlemmet i det internationale net af biosfære-reservater under UNESCO's styrelse. Et år senere blev reservatet anerkendt, som et vigtigt levested for vandfugle. Reservatet "Łuknajno-søen" er på ca. 710 ha og er beliggende ca. 5 km øst for Mikołajki. Reservatet omfatter den største samling af knopsvaner i Polen; man har talt op til 2.500 af disse fugle. Kun få kilometer fra Mikołajki findes et antal naturområder, der er enestående med hensyn til flora og fauna, nemlig i den nærliggende "Masuriske Landskabspark". Mod nord ligger Ryn, Gyzcko og et kludetæppe af smukke søer perfekt for fiskeri og at gå på opdagelse langs bredderne. Mod syd finder man en lille sø Sniardwy og en nationalpark. Sejler du mod nord via Talty og videre igennem Rysnkie søerne og drejer til højre mod byen Ryn som ligger for enden af Rynskie søen. Bredderne er næsten helt dækket af siv og tornblade og hvis reflekser gør at det ser ud til at landskabet går helt ud i vandet. Til venstre er der en klippeknold dækket at røde blomster – og her kan fiskeren gøre en god fangst af skaller. Husene ligger spredt ud og der er mindre øer rundt omkring – lige et motiv for maleren – så smukt og idyllisk er her. Drop ankeret for at spise frokost til akkompagnement af fuglesang.
Læs mere

Mikolajki (Locaboat)

Locaboat base - Godt udgangspunkt for at udforske nogle af de mere end 2.000 søer, som findes i Masurien.
Læs mere

Inspiration til sejlads fra Mikolajki - Locaboat base

  • Sniardwy-søen - som har kælenavnet ”Mazuriens hav” – og søen er imponerende – og der er et fantastisk fugleliv.. Her viser naturen sig virkelig fra sin smukkeste side: træer strækker sig helt ned i vandoverfladen, gamle piletræer ligeså og hejrer lander som ballerinaer på søen.
  • Pisz-skoven – en nationalpark. For længe siden var skoven hjemsted for urokser, bjørne og jærv – en slags små bjørne med en lang hale. Her lever også hjorte, elge, rådyr, vildsvin og mange mere almindelige dyr. Hvis du er heldig kan du måske se en lille gruppe af vilde polske heste med deres grå pels og sorte manker. Man er dog nok ikke så heldig at se ulve eller en los – de lever her – men længere inde i det 86.000ha store skovområde.
  • Byen Ryn som ligger for enden af Rynskie-søen.
  • Gizycko er en fornøjelse af besøge, især i sommermånederne med mange jazz og musikfestivals. Er du til golf er der også muligt at slappe af med en runde golf. Gizycko er den største by i området og gå en tur gennem byens centrum og spise på en af de mange lokale restauranter.
  • Rydzewo er en charmerende by at besøge. Læg til her og nyd nogle af de lokale dellikatesser i de mange restauranter. Husk at besøge kirken fra det 19. århundrede.
  • Wilkasy er omgivet af smukke søer og et godt sted at fortøje. Besøg dette charmerende sted, hvor vandsport er en del af kulturen.
  • Den charmerende by Sztynort med den imponerende Lehndorf Slot bygget i det 14. århundrede er en af de vigtigste attraktioner. Giv dig tid til at besøge den og opdage den rige historie i en by præget af 2.verdenskrig.
  • Pisz er en af de mest populære byer i Polen. Byen blev hårdt angrebet under 2. verdenskrig, men er blevet genopbygget og er nu en rig og interessant by at besøge. Blandt de historiske skatte kan du besøge det imponerende rådhus og den spændende Jean Baptist kirke og ikke mindst Tempelriddernes Johannisburg Borg
  • Ruciane Nida er en indbydende by ved søbredden omgivet af frodige frønne skove. Læg til her og gå på opdagelse i dette charmerende sted med mange restauranter.

 

 

Nyttige tips til bådferie i Masurien

Du er velkommen til at lægge til næsten, hvor du ønsker, medmindre der er tydeligt skiltning, som angiver andet. Det meste af kyststrækningen er offentlig, ubeboet og gratis. Du kan få en helt anderledes oplevelse hver aften: overnat ved en privat strand, en skov i udkanten af en by, en øde ø eller  ved en travl taverna - valget er dit. Der er kun 1 begrænsning - det er ikke tilladt at sejle efter mørkets frembrud eller ankre op midt i en sø. Med kun lidt trafik og kun 3 sluser i hele området er Masurien en perfekt destination for nybegyndere. Sluserne i Masurien er bemandede og åbne i dagtimerne og har åbent de fleste helligdage.

Tillægningssteder - de populære byer - især Mikolajki og Sztynort kan være travle i højsæsonen. Det er en god idé at ringe i forvejen og reservere plads, især hvis du gerne vil i ligge i nærheden af bycentrum, caféer eller forretninger eller hvor der sker noget. Marinaen i Mikolajki har forretninger, barer og restauranter.

Det er muligt at arrangere transfer fra lufthavn eller banegård til baserne.