Valletta

Valletta

I Valletta er alle seværdighederne indenfor gåafstand – og det er tilmed meget nemt at finde rundt i byen. Hovedgaden hedder Republic Street – det er byens færdselsnerve, og mange af seværdighederne findes her. Sydøst for byen er den majestætiske Grand Harbour, hvor man kan kigge over mod “De Tre Byer” – og malteserriddernes første hovedstad på Malta. Valletta er et pragtfuldt sted at slentre rundt, og byder på et væld af interessante attraktioner - og hvis du har tid, er det altid en god ide at booke en guidet tur i byen.

St. John´s Katedralen

Dette var malteserriddernes (Knights of St.John) hovedkirke. Den ser en smule anonym ud på ydersiden, men indvendigt findes en pragtfuld symfoni af nyrenoveret barok dekoration. Ridderne talte flere sprog – og de havde alle et kapel i kirken, og de konkurrerede mod hinanden i overdådighed. Farverigt udsmykkede marmor-gravkamre dækker gulvet, mens guld, malerier og skulpturer pryder væggene og loftet. I et særligt lille rum findes to malerier af den berømte italienske maler Caravaggio – inklusiv det enorme Halshugningen af St.John, det er hans eneste signerede værk og som blev malet da han en kort periode var medlem af ridderordenen i Malta. Museet ejer også en ekslusiv samling af flemiske tapeter fra det 17århundrede.

Det Arkæologiske Museum

Museet findes i den gamle ridderborg Knights Auberge de Provence, mens udstillingerne for nogles vedkommende daterer sig helt tilbage til 5000 BC. Her kan du finde unikke skulpturer og arkitektoniske indridsninger fra Maltas neolitiske templer (3600 – 2500 BC) – inklusiv de ekstraordinære Fede Damer, der givetvis forestiller frugtbarhedsgudinder. Der er også spændende nyere udstillinger med genstande fra Bronzealderen, den føniske periode – samt info om Maltas mystiske vejspor, besynderlige ”kørebaner” der ser ud til at være udhugget i øernes land. 

Stormesterens Palads

Hjem for malteserriddernes navnkundige stormester, og hovedkvarter for ordenen fra det sene 16århundrede og indtil Napoleon jog dem ud af Malta i 1798. Paladset blev derefter hjem for britiske guvernører, indtil det blev base for den maltesiske præsident og parlamentet. Parlamentet er dog flyttet til de nye Renzo Piano bygning, ved siden af byporten.

Rummene er fyldte med tapeter og malerier fra malteserriddernes tid, samt imponerende rustninger og britiske tilføjelser. Vægmalerier fejrer storslåede sejre over de ottomanske tyrkere. Våbenkamret inkluderer en interessant samling af våben.

Krigskamrene (Lascaris)

Dybt nede i Vallettas bastioner, i tunneler der engang husede malteserriddernes galejslaver, findes krigskamrene, hvorfra de Allierede kontrollerede Middelhavsflåden og lancerede angreb mod Aksemagterne i Nord-Afrika og på Sicilien – og tvang dem til overgivelse i Italien. Flere rum i denne krigstids-kommando central, har overlevet – inklusiv General Eisenhowers lillebitte kontor.