Oudenaarde

Oudenaarde

Photo: Jeantosti via Wikipedia

Oudenaarde er bl.a. berømt for væveri og tapeter, og der er et museum herfor, som viser de typiske "Verdures" - tapeter med scener fra naturen i dominerende grønne og blå farver. I dag flyder floden Scheldt gennem byen, men i det 16. årh. var det 2 byer - én by på hver flodbred, Oudenaarde og Pamele, som senere smeltede sammen.

Broodstraat, Nederstraat, Einestraat og Hoogstraat er de bedste forretningsgader og her er stadig charme fra de gamle middelalderalléer. Byen har mere en 100 klassificerede monumenter - man skal ikke glemme at besøge det sen-gotiske rådhus, som ganske enkelt er enestående og et perfekt eksempel på denne byggestil.

Udover det smukke rådhus har byen nogle historisk vigtige monumenter: Bailiff's House, klosteret Maagdendale, Our Lady's Hospital med bispepaladset, Saint Walburga's kirken, Pamele kirken, ”De sorte Nonners" kloster og Beguinage for blot at nævne nogle få.

Der bliver typisk afholdt blomstermarked den første søndag i maj og som oftest afholdes Adriaan Brouwer Øl-Festivalen i den sidste weekend i juni. Maleren Adriaen Brouwer blev født i Oudenaarde, men flyttede til Holland som ganske ung for at studere hos Frans Hals. Han vendte tilbage til Oudenaarde i 1630, og her døde han 8 år senere. Han er berømt for sine malerier af fordrukne og sommetider sarkastiske repræsentanter af hans samtid. Man kan afhente et gratis bykort på turistkontoret.

Der er som hovedregel marked hver torsdag formiddag. Den lokale svømmehal ligger på Prins Leopoldstraat 91. Golf & Countryclub Oudenaarde VZW (Kortrijkstraat 52, 9790 Petegem-aan-de-Leie) finder man ved krydset af N43/N35 i retningen Voorburg – ca. 4.5 km herfra.

Restaurant Priorij van elsegem beliggende på Kleine markt 41 serverer årstidens produkter (typisk lukket mandag og torsdag), mens restaurant T Verloren Hart (Stationsstraat 40) typisk holder lukket om mandagen. Det franske køkken serveres i restaurant Comté de France (Markt 38), som ofte har lukket om torsdagen.

Oudenaarde er en lille og hyggelig shoppeby, og alle forretningerne ligger indenfor gåafstand. Der er et varieret udvalg med luksusboutikker, trendy interiørbutikker, specialforretninger og et par kædebutikker.

Læg til i den gamle del af Schedt-floden lige udenfor bycentrum i rolige grønne og blomstrende omgivelser. Her er el og vand til rådighed mod betaling. Kajen er 200 m lang og har kørestolsadgang. Der ligger en slagter, en bager og en grønthandler i nærheden.