Monsaraz

Monsaraz

Monsaraz er en utrolig smuk fæstningsby med mange arkæologiske steder og et museum. Monsaraz har også en imponerende borgsruin, Castillo de Monsaraz, hvor udsigten er helt enestående, og det er et af de absolut bedste steder hvorfra du kan se Alqueva-dæmningen. Det er også i slottet du finder byens tyrefægtningsarena.

Den lille befæstede landsby byder på en eventyrlig og dejlig middelalderlig atmosfære. Landsbyen blev oprindeligt befæstet af tempelridderne, og i dag bor der ca. 150 fastboende i de gamle hvide huse med udendørs trapper og smedejerns-altaner. Hovedgaden med de hvidkalkede huse fra 1500- og 1600-tallet fører til det centrale torv, hvor sognekirken står sammen med en usædvanlig 1800-tals gabestok kronet med en kugle af universet.  Kirkens indre indeholder forgyldte altre og malede søjler.

Det er umagen værd at gå op til slottets brystværn med en overdådig udsigt over husene i landsbyen og det magiske omkringliggende landskab.

Byen er bilfri, og det er hyggeligt at slentre rundt i de smalle gader og hen over den lille plads. Besøg også hospitalet fra det 16. århundrede, som ligger overfor kirken.

I løbet af sommeren er der i byen forskellige arrangementer med musik, teater og kunstudstillinger, ligesom markedsdagen ”Feira de Velharias” typisk afholdes den sidste søndag i måneden. I september og omkring påske kommer der ofte især mange mennesker, da der normalt vil være tyrefægtning i arenaen.

I nærheden af Monsaraz findes der mange megalitter og grave i form af bautasten og dysser – og man føler sig nærmest som en opdagelsesrejsende når man går og leder efter dem i et betagende landskab, der også rummer vilde blomster og olivenlunde. Den mest fantastiske samling af disse megalitter er Cromeleque do Xerez, som ligger ca. 1,5 km nord for Monsaraz.

Monsaraz nås bedst med bil, men der findes også en busforbindelse fra Evora til nærliggende Reguengos de Monsaraz, hvorfra der er forbindelse til Monsaraz.

Et besøg i Monsaraz er som en rejse tilbage i historien. Byen er en af de ældste byer i syden, og gennem alle årene har den spillet en stor rolle i Portugals forsvar mod Spanien.