Lissabon

Lissabon

Lissabon, der ligger ved Tejo-flodens udmunding i Atlanterhavet, er en af de smukkeste storbyer i Vesteuropa. Lissabon blev i 1755 ramt af et gigantisk jordskælv, der lagde store dele af byen i ruiner, og genopbygningen var karakteriseret ved relativt høje bygninger anlagt i et retlinet gadenet. Baixa, som kvarteret kaldes, danner sammen med pladserne Rossio og Praca dos Restauradores Lissabons egentlige og temmelig flade centrum.

På højene rundt om Lissabons centrum ligger de to gamle kvarterer Alfama og Bairro Alto. Disse kvarterer bærer stadig præg af en endnu ældre tid, med deres snævre brolagte gader og små skæve huse hvoraf nogle er fint udsmykket med kakler. Her ligger også utallige fado-restauranter, hvor man kan høre den meget melankolske traditionelle portugisiske sang.

Fra centrum kan du tage en af de strømlinede sporvogne ud langs floden til et andet af Lissabons kvarterer, Belém, hvor du blandt andet finder storslåede bygningsværker som det imponerende monument Padrão dos Descobrimentos, opført til ære for Portugals mange opdagelsesrejsende. Her ligger også Mosteiro dos Jerónimos, et fantastisk kloster fra 1500-tallet opført i den berømte manuelinske stil. Skulle du efter de kulturelle oplevelser trænge til lidt til den søde tand, kan vi foreslå et besøg i caféen Antiga Casa dos Pasteis de Belém, hvor de fremstiller og serverer den berømte kage ”pasteis de nata”, som minder lidt om en linse med butterdej i stedet for mørdej.

Lissabons syv høje
Lissabon er ligesom Rom bygget på syv høje, og der er derfor mange udsigtspunkter, de såkaldte miradouros, hvorfra du kan få nogle fantastiske kig ud over byens tage. Blandt de mest kendte er Lissabons vartegn Castello de São Jorge, et storslået slot og fæstningsruin, og Elevador de Santa Justa, en elevator der på elegant vis forbinder bydelene Baixa og Bairro Alto. Sidstnævnte er opført i stil med Eiffeltårnet, og på toppen er der udover an fantastisk udsigt også en lille café.

I forbindelse med verdensudstillingen i 1998 undergik et kedeligt industriområde langs Tejo-floden en forvandling til et ultramoderne byområde, Parque das Nacões (nationernes park), med en futuristisk arkitektur, der står i stor kontrast til Lissabons gamle kvarterer. Her er der i dag boliger til 5.000 mennesker, en stor marina og ikke mindst et kæmpemæssigt oceanarium, der er et af verdens største akvarier med en undersøisk verden af hajer, rokker og fisk i alle størrelser og farver.

Seværdigheder omkring Lissabon

Lidt uden for Lissabon ligger et par byer som egner sig glimrende til en dagsudflugt – og der er gode togforbindelser til dem begge fra Rossio-stationen.

Sintra (ca. 25 km fra Lissabon centrum)
Sintra er byen hvor landets kongefamilie tidligere havde sommerresidens, og på den centrale plads finder du deres slot, Palácio Nacional, der kan dateres tilbage til det 14. århundrede. Ud over det hyggelige torv er der i de små snørklede gader masser af lokalkolorit, restauranter, caféer og små butikker med et udvalg ad lokale vine og kunsthåndværk – især den farvestrålende portugisiske keramik. 

Det bedst kendte bygningsværk i Sintra er uden tvivl det eventyrlige Palacio de Pena, som du finder i en park lidt uden for byen. Her har bygherrens fantasi virkelig fået frit spil, og når du går på opdagelse i det farverige palads, mødes dit blik konstant af overdådige og historiefyldte rum og fantastiske udsigter til landskabet rundt om.

Queluz (ca. 12 km fra Lissabon centrum)
Byen Queluz ligger halvvejs mellem Lissabon og Sintra. I byen har man for nylig renoveret det kongelige palads, opført i smuk rokokostil. De fint udsmykkede sale og ikke mindst det imponerende haveanlæg har givet slottet betegnelsen Portugals Versailles.