Kortrijk

Kortrijk

Kortrijk er en smuk by med gode forretninger og gåde i bycentrum. Der er også et stort forretningscenter i udkanten af byen med et par store supermarkeder, specialforretninger og restauranter.

”Beguinage”, som er på listen over UNESCO's world heritage site, er en gruppe af omkring 40 små barokhuse fra det 17. århundrede ved siden af Sint-Mattheus Chapel (fra 1464), the Saint-Anna hall med sin vindeltrappe og huset “grootjuffrouw”, som er omdannet til et museum. Artillery Tower er et gammel monument fra det 14. årh. og er et at de få bygninger, som stadig findes fra den middelalderlige franske fæstning.

Besøg borgen og den gotiske Vor Frue kirke, som blev færdigbygget i 2011 og har et berømt maleri af Anton van Duck. Et andet imponerende tårn i byen er klokketårnet på St. Matin kirken, bygget i sen-gotisk tid og som har et klokkespil med 49 klokker. Overvær “the Battle of the Golden Spurs”, som levendegøres ved en interaktiv multimedieforestilling på Kortrijk 1302, Kortrijk’s nyeste museum.

Den internationale rosenhave i Kortrijk beliggende langs Doorniksesteenweg nær ved ‘t Hooghe borgen (indgang på Pijpestraat) er en enestående udstillingshave, hvor man kan beundre mere end 200 forskellige rosenarter. Her er også en udstilling af historiske roser.

Kortrijk er bedst kendt som stedet for en af de mest symbolske kampe i flamsk historie, nemlig kampen om den gyldne spore. Det var her en gruppe flamske bønder d. 11/07 1302 i vrede over det franske herredømme, slog eliten af den franske hær og bragte hundrede af gyldne fliser fra de fordrevne riddere med hjem, som et symbol på deres triumf. Det var en afgørende sejr, som banede vejen for flamsk uafhængighed, og datoen for slaget fejres stadig hvert år som en flamsk helligdag.

Der er som oftest marked mandag formiddag på markedspladsen ved Doorniksestraat og Schouwburgplein. Og typisk igen fredag kl. 16.00 på Sint-Amandsplein (kun fødevarer).

Beklædningsindustrien har været en væsentlig del af Kortrijk´s historie, så et besøg på Nationaal Vlasmuseum (Det Nationale Hør Museum) i den smukke Beeuwsaerthoeve bygning giver en spændende indsigt i vigtigheden af hørproduktion for byen ligesom en forklaring på, hvordan det blev fremstillet.

Midt i Courtrai ligger paladset “De Hond in het Kegelspel”, som er meget kendt og charmerer både unge og ældre med sin udstilling af legetøj. Her er en stor og original samling af traditionelle indendørs og udendørs spil.

Man kan lægge til langs kanalen langs Steiger handelskaai eller Guido Gezellepad - begge steder er på den samme side af byen som Grote Markt og forretningerne. Man kan tanke vand og få landstrøm mod betaling.