Ieper

Ieper

Photo: Walter via Wikipedia

Byen Ypres - nu kendt under sit flamske navn Ieper - er en gammel by beliggende I West Vlaanderen. Trods det, at Ieper næsten blev ødelagt under slutningen af 1. verdenskrig, rummer byen adskillige bygninger og steder af historisk interesse. Monumenter for at ære de døde belgiere og englændere blev bygget i byen under rekonstruktionen i 1920- og 1930-erne.

I udkanten af byen er der en forlystelsespark med særlige ture for at se lyserøde flamingoer, pelikaner og dværggeder. Menin gates er et af 4 monumenter til ære for ukendte, savnede engelske og commonwealth-landes soldater, som blev dræbt ved Ypres Salient. Denne fantastiske bygning tog 100 år at bygge. Den ligger i centrum af byen ved Grote Markt.

Flanders Field Museum er et must at besøge med detaljer fra 1. verdenskrig. Siden 11/11 1929 er ”The Last Post” blevet spillet ved Menin Gate monumentet hver aften uanset vejr. Den eneste undtagelse var under den tyske besættelse af Ypres 20/05 1940 - 06/09 1944. Den daglige ceremoni blev i stedet fortsat i England. På den aften, hvor polske soldater befriede Ieper, bev begivenheden genoptaget på Menin Gate.

Sejler man nord på og følger Ieper kanalen ud ad byen på vej til Diksmuide, kommer man til ”Essex Farm” kirkegård. Korset er konstrueret ud fra rester af adskillige engelske bunkere. Den berømte digter John McCrae's digt ”In Flanders Field” blev skrevet her i 1915.

In't Klein Stadhuis, belliggende på Grote Markt 32, er en smuk bistro med specialiteter i grillet lam og fisk á la kebab. Har som regel åbnet hver dag undtagen søndag. Restaurant ”Vivaldi”, Grote Markt 19/21 har en smart atmosfære og er specialist i grill-retter. Oftest lukket mandag.

Det anbefales at lægge til ved den lille havn for enden af Ieper - Ijzer kanalen. Man kan tanke vand og få landstrøm. Der er typisk  markedsdag lørdag formiddag.