Vi har prisgaranti og vi sidder klar til at hjælpe på tlf. (+45) 39 16 33 44

Gode råd om valg af båd

Det kan være svært at vælge den helt rigtige båd til ferien, men der er nogle generelle retningslinjer, som du kan have i tankerne inden den endelige beslutning.

Ny eller ældre båd?

Uanset om du sejler i en ny eller ældre båd er sejlområdet, vandet og marinaerne er de samme. Til gengæld har bådens alder og størrelse stor indflydelse på feriens pris. Vores partnere har alle ambitiøse vedligeholdelsesplaner for deres udlejningsbåde, og vi samarbejder kun med operatører, der gør deres absolut bedste for at levere en velholdt og funktionel båd til vores kunder. Men der vil naturligvis være forskel på en ny og en ældre båd. Udlejningsbåde sejler meget mere end en tilsvarende båd herhjemme. Ofte sejler en udlejningsbåd op mod 25-30 uger om året med forskellige lejere. Det betyder at en 3 år gammel udlejningsbåd ofte vil være mere slidt end en 15 år gammel privatejet båd herhjemme. Vælger I en ældre båd, må I forvente at den kan fremtræde noget brugt og slidt, og I vil kunne opleve mindre fejl på båden og dens udstyr. Ligeledes kan man mærke, at hynder er lidt flade, hyndebetrækket er måske revnet, tankmålere for diesel, ferskvand og holdingtank virker ikke, skabslåger og døre vil ikke lukke etc. Der kan være lugtgener på toiletterne, hvorfor holdingtankene ofte er frakoblet på ældre både.

Nye både er også med nye instrumenter. Det betyder ofte en større skærm på kortplotteren, som er placeret, så rorsmanden har nemt udsyn til denne fra styrepositionen. Kortplotteren på en lidt ældre båd er meget mindre, og hvis man vælger en båd helt tilbage fra midt- eller slut-00’erne, er kortplotteren ofte en meget lille skærm, som sidder ved et navigationsarrangement ved et kortbord nede om læ.

Derfor anbefaler vi, at man prioriterer alder frem for størrelse, og hellere vælger en lidt mindre og nyere båd – eller lejer den ældre båd, velvidende at den selvfølgelig vil bære præg af mange års brug. Nyere både har ofte en opklappelig badeplatform og en lodret stævn, hvilket i praksis betyder, at en ny 37 fods faktisk er lige så rummelig som en 6 år gammel 40 fods båd.

Katamaran eller sejlbåd?

En katamaran er god at ligge stille i og der er rigtig meget plads ombord. Hvis man er to familier, har hver familie sit eget skrog, men her opholder man sig kun, når man skal sove.
Ellers er man sammen i salonen og bådens pantry, som tilsammen udgør et stort køkkenalrum. Herfra er der let og åben forbindelse til cockpittet, hvor der ofte også er et sofahjørne. Uanset om man laver mad, styrer, sidder i cockpittet eller slænger sig på trampolinen, har man altid 360 graders havudsigt, og er med i sejladsen hele tiden. En skipper eller et par friske teenagere kan fint sove i bådens ”crewcabin”, som findes helt ude i stævnen på de fleste katamaraner.

Når en katamaran sejler, specielt på halvvind, skal man lige vænne sig til at den ”vralter” når en bølge rammer og løfter skroget. En katamaran er også noget dyrere end en almindelig sejlbåd, men er til gengæld har man meget plads ombord. En 40 fods katamaran vil oftest fremstå markant mere rummelig end en tilsvarende størrelse sejlbåd – det samme gælder, hvis man sammenligner med de allerstørste sejlbåde på over 50 fod.

En sejlbåd er god at sejle i. Mange synes, at en sejlbåd har en mere rigtig gang på havet. Men der er mindre plads på en sejlbåd i forhold til på en katamaran. Når man går ned for at lave kaffe eller mad, kigge på søkort, instrumenter eller lignende, så er man nede i ”kælderen”, og man er ikke længere en del af sejladsen. Hver gang man anretter mad, så skal det flyttes fra ”kælderen” og op på cockpitbordet.

Ét eller to rat?
To rat giver et meget bedre udsyn under sejladsen. Et ekstra rat er ikke kun en behagelig funktion, men giver også meget bedre passage frem og tilbage i båden, da man slipper for at træde op på kistebænken, hver gang man bevæger sig frem eller tilbage i båden.
Dette opleves også meget tydeligt når man bader, hvor passagen er meget enklere, når båden er udstyret med to rat.

    

Plads ved cockpitbordet
Som hovedregel er der plads til 2 personer mindre ved cockpitbordet, end der er kahytsplads til. Vil man have plads til alle, må man derfor leje en større båd, eller leve med, at nogle sidder med en tallerken på skødet og spiser.

Badeplatform/badestige
På nyere både vil der ofte være en større badeplatform, som kan klappes ned. Det giver meget nemmere adgang til at flere kan bade og tage svømmefødder og snorkler på samtidigt , mens der på ældre både nemt kan opstå en ”flaskehals” omkring badestigen.                                                                                                          

Ét eller to rorblade?
På både med ét rorblad kan man meget let dreje båden ved at dreje roret i borde og give kraftig gas fremad. Hermed ”kaster” man næsten hækken rundt, når man skal manøvrere båden.
En del helt nye både er udstyret med to rorblade, som sidder lidt ude til siden. Vær opmærksom på, at disse både manøvrerer anderledes end både med kun ét rorblad i midten af båden.
Den manglende evne til at ”kaste” hækken rundt bliver ofte opvejet af at der kan være installeret bovpropel på de nyere både, Men vær opmærksom på, at nye både med to rorblade skal håndteres anderledes end det man måske er vant til.

Velsejlende sportsbåd eller rummelig familiebåd?
Hvis du vælger en sportsbåd, så skal du være opmærksom på, at der er lagt stor vægt på gode sejlegenskaber og trimmuligheder, og ikke så meget på komfort til feriesejlads.
Cockpitbordet kan på både under 40-44 fod være et klapbord (Campingbord), som klappes sammen og stuves væk når man ikke ligger i havn.
På en sportsbåd vil løjgangen til storskødet være placeret i cockpittet og det medfører, at man skal passere storsejlskødet hver gang man går frem eller tilbage i cockpittet. Det vigtigste man skal være opmærksom på ved at have storsejlsskødet i cockpittet, er at dette ikke kan kombineres med en normal bimini, som skærmer for solen. Den bimini som er på en sportsbåd vil ofte kun være 50-75 cm. lang, og beskytter kun rorsmanden for den stærke sol.