Trogir er en af de ældste og mest spændende byer ved den kroatiske adriaterhavskyst. Byens hjerte ligger på en lille ø mellem de bløde bakker på fastlandet og kysten af øen Ciovo. Den gamle by har mange gode restauranter, barer og cocktaillounges beliggende i de smalle gader og på torve i den gamle by. Ligesom der er mange forretninger med dels souvenir og dels med kunst. Mød byen med 2300 år gamle traditioner. Dens rige kultur under indflydelse af det antikke Grækenland, romerne og venetianerne. Trogir gamle by har en koncentration af paladser, kirker, tårne, forter og den kan kælenavnet ”skønheden i sten”.

Det antikke Grækenland har sat sine spor på opbygningen af bysamfundet og senere kom romerne til og bedrog med deres kultur. I begyndelsen af det 13. årh., mens byen stadig var ved at komme på fode efter angrebene fra Venedig, med det blev brutalt afbrudt da venetianerne efter en lang kamp blev besat og slemt ødelagt. Besættelsen af Trogir varede til 1797 men byen blev genopbygget og mange nye paladser, huse, tårne og forter blev rejst. En overgang var Napoleon også herre i Trogir. Efter kort selvstændighed blev byen erobret at Østrigerne som tabte dem efter 1. verdenskrig og byen og Kroatien blev en del at det storjoguslaviske land under Tito. Den egentlige forbedring af levestandarden for befolkningen skete først i 1970-erne da skibsindustrien og turismen beskæftigede mere end 50 % at Trogirs befolkning. Denne positive udvikling blev igen afbrudt i 1991. Der har i mange år været en integrationsproces med EU i gang og det startede med UNESCO´s anderkendelse af hele det gamle Trogir, som Verdenskulturarv i 1997. Og fra 2013 er Kroatien blevet fuldgyldigt medlem af EU. I begrundelsen for udnævnelse af den gamle by Trogir til Verdensarv er bl.a. skrevet: "Trogir er et bemærkelsesværdigt eksempel på urban kontinuitet. Dent retvinklede gadenet i denne by daterer sig tilbage til den hellenistiske periode, og det blev forskønnet af successive herskere med mange fine offentlige og nationale bygninger og fæstningsværker. De smukke romanske kirker er suppleret med den enestående renæssance og bygninger i barokstil fra den venetianske periode.”

Fortet Kamerlengo ligger i den vestlige del at Trogir-øen og blev bygget af Venetianerne i det 13. – 15. årh. som en maritim base for deres flåde i denne del af Adriaterhavet. I dag er fortet et multimediacenter med open air biograf og scene for forskellige kulturelle events. Åbent daglig fra kl. 09.00.

St. Lawrence katedralen med Radovan's portal ved indgangen er det mest berømte af bymonumenterne. Katedralen, som kaldet St. John blandt de lokale, er den højeste bygning i Trogir og dominere hele området. Katedralen er bygget på fundamenterne af en gammel basilika som blev ødelagt i 1123 og bygningen af katedralen varede i 400 år. Portalen af mesteren Radovan – indgangen til katedralen (færdig i 1240) er monumental og enestående stykke kunst fra den dalmatiske middalalder og en af de vigtigste monumenter i Kroatiens historie. Klokketårnet er det højeste og mest bemærkelsesværdige bygning i Trogir-området. Det er et 47 m højt tårn bygget i 3 forskellige stilarter gennem næsten 4 århundreder. Det kan besøges hver dag om formiddagen og sidst på eftermiddagen.

St. Marcus fortet ligger I den nord-vestlige del af Trogir-øen og er bygget af Venetianerne I det 15. årh. som forsvarsværk for tyrkerne. Det var en del af vest forsvarslinjen sammen med fortet Kamerlengo.

Trogir havn er en af de mest markante seværdigheder i Trogir. Renoveringen af havnefronten og de nærmeste arealer omkring blev fuldført i 2002 er er designet at et team af kroatiske arkitekter. I folkemunde bliver havnepromenaden kaldt ”Riva” og er mest reserveret for mega-yachts.

Læs mere om sejlads i området omkring Split

Lav en forespørgsel på en sejlerferie i Kroatien