Hulemalerier fra præhistorisk tid

Det øvre netværk i Pech Merle-hulerne har ingen præhistorisk brug og de har været kendt siden 1900-tallet. De præhistoriske gallerier i det nedre netværk blev opdaget i 1922 af 2 teenagere på 15 og 16 år. Undersøgelserne af malerierne og udgravningen blev sat i værk med det samme ledet af præsten i Cabreret. Hulerne blev åbnet for publikum i 1926 og er klassificeret som et historisk monument og ejes af byens kommune, som ogå er ansvarlig for deres drift.

Hulen er stor – mere end 2 km lang og man kan besøge ca.1/3 del af gallerierne – 7 store haller – med uovertrufne og fabulerende underjordiske scenerier. Der arrangeres guidede ture rundt i hulerne af sikkerhedsmæssige og miljømæssige årsager. Malerierne er bl.a. malede og grafiske afbildninger af dyr og forskellige tegn. Desuden er der nogle meget menneskeligt udseende figurer, som forekommer meget realistiske.

Der er i alt omkring 700 malerier på væggene, men det er ikke kun på væggene, der er spor af forhistoriske mennesker: der er aftryk af børnefødder, fragmenter af kul, rester af dyreknogler og også redskaber, som dateres tilbage til den ældre stenalder. Et mindre antal fund og andre spor på hulens gulv indikerer, at hulerne ikke blev brugt til bolig, men i forbindelse med rituelle handlinger. Malerierne af dyr (bison, mamut og 2 arter af heste) ses i Mammut-rummet og i det præhistoriske rum tages man med til et fjernt og mystisk univers. Disse figurer er rent tekniske kunststykker.

I et andet rum som er i kalksten, præsenteres et optog af de mest forskelligartede figurer og andre rum viser meget høje søjler, som danner et overraskende landskab.

Kunsten i forhistoriske huler har her i Pech-Merle nået sit absolutte højdepunkt.

For mere information omkring hulerne