La Cité de Carcassonne er på UNESCO's verdensarvsliste og én af Frankrigs største turistattraktioner. Et stop forbi Carcassonne er en oplevelse man ikke må forbigå på denne del af Canal du Midi.

Middelalderbyen, borgen og voldene, basilikaen St. Nazaire, hvor der stadig hver søndag holdes messe kl. 11.00. Denne gamle romerske borg fra det 3.-4. århundrede vækker alle vores barnedrømme til live, om dengang hvor mænd var riddere, der boede på borge med ringmure, og som gik i krig med sværd og lanser. Mange kendte film med middelaldertemaer og eventyrfilm er optaget indenfor byens mure.

Den gamle ridderborg La Cité ved Carcassonne blev restaureret sidst i det 19. århundrere. Og det er takket være dette arbejde, at stedet med de 52 tårne og 120 indbyggere i dag besøges af mere end 1 mio. turister årligt!

UNESCO udnævnte i 1997 La Cité til et bevaringsværdigt kulturminde. Vi nyder spadsereturen gennem de krogede smalle gyder, og glæder os over, at arbejdet med at restaurere borganlægget, giver os mulighed for at få et indtryk af, hvor enkelt krig var dengang, hvor man endnu ikke havde opfundet krudtet.

Siden pre-romansk tid har der ligget en befæstet bebyggelse. Det allertidligste vidnesbyrd herom dateres fra det 6. århundrede før vor tidsregning. Her blev ruterne mellem Middelhavet og Atlanterhavet samt til den Iberiske halvø forbundet med resten af Europa. Den oprindelige borg kom under romersk herredømme i 27 f.kr. og gennem de turbulente år i det 3. og 4. århundrede blev den udbygget med et 1200 lang dobbelt forsvarsmur. Murene blev yderligere forstærket med hesteskoformede bastioner. Gennem århundreder har borgbyen været erobret af flere og i det 13. århundrede blev de ydre mure konstrueret sammen med de indre voldgrave for at forstærke borgens position.

I kraft af den geografiske placering blev Carcassonne hurtigt et af de vigtigste symboler på kongens magt i Frankrig. Borgbyen blev renoveret og restaureret i det 19. århundrede, og fik tilbagegivet sin tidligere glans og historiske vigtighed. I dag er byen smukt belyst om natten, og fremstår som et imponerende bygningsværk – selvom der er mange turister. Hovedattraktionerne indenfor bymurene er Chateau Comtal, som blev omdannet til et citadel i 1226; Cour de Midi, som er ruinerne af en Gallo-romansk villa og torturkammeret.

Der er ikke tilladt at køre i bil i La Cité, men der er et stort parkeringsareal lige udenfor bymurene, og man kan slentre gennem byens smalle brolagte gader, mens man fornemmer historiens vingesus. Gå også en tur på voldene og nyd den fantastiske udsigt. Er du interesseret i kirker er Basilica de St. Nazaire et must at besøge, der er også flere mindre museer og det mest spændende er måske torturmuseet i Rue de grand Puits. Der er guidede ture rundt i borgbyen.

Der er mange restauranter indenfor La Cité, som tilbyder lokale retter incl. cassoulet. Le St Jean La Cité (1 Place St Jean) med både indendørs og udendørs servering ligger på en smuk plads nær Chateauet, og er nok det bedste bud på en god frokost til en rimelig penge indenfor murene.  Alternativt kan du prøve Comte Roger La Cité (for en lidt dyrere menu) (14 rue St Louis; + 33 04 68 11 93 40). Udenfor La Cité er der mulighed for en luxuriøs frokost i Le Parc (Chemin des Anglais; +33 04 68 71 80 80), som drives af Michelin-starred chef Franck Putelat. Maden er fantastisk her, omend interiøret en smule kedeligt. Et andet godt alternativ, som anbefales og besøges af de lokale for et godt enkelt måltid mad er den lille restaurant Le Trivalou i Rue Trivalle – det perfekte sted for at prøve de lokale retter som cassoulet eller and.

Vil du gerne besøge en nærliggende vingård og har en bil eller taxa til rådighed, kan du besøge Domaine de Gayda (Route de Malvies, 11300 Brugairolles; +33 04 68 20 65 87). Steder ejes og drives af et sydafrikansk par og ligger ca. 20 minutters kørsel derfra. Der serveres en rigtig god frokostmenu inklusiv vin til en rimelig pris onsdag–fredag. Her får du også en fantastisk udsigt over Aude-dalen. Der kan også arrangeres vinsmagning.

Carcassonne er ikke det bedste sted for shopping – i La Cité er forretningerne lagt meget an på turisterne og i La Bastide er der mest inspirerende kædebutikker. Er man til lokale markeder skal man dog ikke undlade at besøge det overdækkede marked Les Halles.